Съдът отхвърли жалбата на БСП срещу смяната на Гуцанов

Мисия Варна

14-05-2010, 14:56

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Административният съд във Варна е оставил без разглеждане жалбата на общинските съветници от БСП срещу решенията взети на последната сесия на общинския съвет на 28 април.

Тогава местните парламентаристи свалиха от председателския пост Борислав Гуцанов, който беше арестуван при операция „Медузите“ на 31 март. След това беше избран и нов председател на съвета - Николай Апостолов от ГЕРБ.

Червените не участваха във въпросното заседание, на което бяха прекратени председателските правомощия на партийния им шеф Гуцанов. Вместо да участват в гласуването в залата, те дадоха пресконференция, на която определиха свикването на сесията и нейните решения като противозаконни. Бесепарите твърдяха, че е нарушен законът за местното самоуправление и правилника на общинския съвет.

Свикването на сесията стана по извънреден начин – по инициатива на общински съветници. Естествено тя дойде от страна на ГЕРБ. Преговорите с политическите сили в съвета започна техният депутат и местен партиен лидер Павел Димитров, а впоследствие необходимите подписи за насрочване на сесията бяха събрани от Николай Апостолов.

Всъщност жалбата в административния съд не е една, а са цели осем. Това е така, защото по закон право да обжалват решения на местния парламент имат отделни общински съветници, а не партиите, към които те принадлежат. Тъй като жалбите са идентични, магистратите са ги обединили в една. В съдебното определение е посочено, че производството по делото се прекратява. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.