Общинска фирма върти оборот, колкото кафемашина

Мисия Варна

17-05-2010, 12:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Община Варна няма никаква икономическа изгода да притежава дружество, чийто годишен оборот е съизмерим с оборота на една кафемашина.

Това заяви местният парламентарист от партия „Отечество“ по адрес на общинската фирма Дезинфекционна станция“. Коев подчерта и разликите между автомата за кафе и дружеството на общината – за него се правят административни разходи, като само одитът за годишната му дейност струва 1500 лева, а кафемашината не изисква подобни харчове.

Повод за сравнението стана отчета на „Дезинфекционна станция“, който бе представен на съветниците от комисията по общинска собственост. До преди няколко години дружеството е работило на загуба, която достигнала 120 000 лева. Задълженията обаче били покрити и през 2008-а фирмата излязла на печалба от 27 000 лева. От ръководството на общинското дружество се жалваха, че работели в условията на голяма конкуренция и то нелоялна. В града към момента имало 36 фирми, които развивали същата дейност. От няколко години пък една от тях била абонирана за общинските поръчки за дезакаризация.

За какво и е на община Варна Очна болница, след като тя спокойно може да бъде приватизирана, пък попита Стелиян Севастиянов от ДСБ. Общинската специализирана болница традиционно отчита добри финансови резултати. Според Красимир Маринов от „Отечество“, вместо да се върви към приватизация на дружества, някои от тях може да бъдат дадени под наем или на концесия.

В крайна сметка местните парламентаристи решиха кметската администрация да изработи програма за развитието на общинските дружества. Така според съветниците ще стане ясно какви са вижданията на общината за бъдещето на неработещите фирми. Припомняме, че принципал на общинските дружества е местният парламент, а не администрацията на кмета.
Пламен Начков от БСП гласува против решението, като заяви че този дебат върви от 8 години, през които са внасяни три подобни решения, но до сега ефект нямало.