Общината е платила само два аванса на пътищарите за тази година

Мисия Варна

17-05-2010, 13:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Община Варна е платила само два аванса през тази година на фирмите, които поддържат инженерната пътна инфраструктура в града.

Това става ясно от представена от общината справка в отговор на заявление за достъп до обществена информация. Справката е публикувана във Фейсбук в страницата на група „Гражданско общество във Варна“. От документа е видно, че общината е платила авансово 31 463 хил. лв. на фирма „Инжстрой“ за авариен ремонт на подлеза на Траката, чиято обща стойност 104 879 лева.

Другият аванс е платен на фирма „Хидрострой – 38 272 лева за пробив на улиците „Драгоман“ и „Драган Цанков“. Това е новото кръгово около Адвокатската градинка, което се прави в момента. Общата стойност на пробива е 127 574 лева.  

Според договора си с общината, фирмите имат право на 30 % авансово плащане. Неотдавна кметът разясни, че този процент е предвиден за купуването на строителни материали и се определят за всеки конкретен обект поотделно, който е заложен за изпълнение в бюджета на община Варна. Повод за думите му стана твърдение на едни от инициаторите на протеста срещу дупките, че клаузата с 30-е процента е фрапиращо нарушение в договорите между общината и фирмите по пътното строителство и поддържане.

На другите две фирми, които работят по пътната инфраструктура - „Автомагистрали - Черно море“ и „Пътища и Мостове“, не са плащани авансови суми за тази година. Заявлението за достъп до обществена информация е подадено в общината от Кънчо Бонев и арх. Калина Павлова. Защо кметската администрация представя справка само за авансите през 2010 година, а не и за 2009-а, не е ясно. Може би, защото в заявлението периода не е посочен изрично.

Общината е предоставила и решението на кмета, на чиято база са сключени договорите с четирите фирми за пътно строителство и ремонти. То е предхождано от обществена поръчка за възлагате на дейността, която е проведена в края на 2008 г. Поръчката е била разделена на четири части, според районите в общината - „Одесос“, „Аспарухово“, „Приморски“ и „Младост“ и в последната четвърта позиция влизат петте крайградски села. Конкуренция е имало само за район „Одесос“, където конкурса печели „Хидрострой“, а добричката фирма „Пътно строителство“ остава на второ място.

Другите фирми, които са спечелили всъщност са се състезавали сами със себе си. Така да строи и ремонтира пътища в „Аспарухово“ е избрана „Пътища и мостове“, а „Инжстрой“ получава „Младост“ и „Приморски“. Петте села пък взима „Автомагистрали - Черно море“. Договорите са тригодишни, до 2011-а включително.