Роми надхитриха и "умните" електромери

Мисия Варна

18-05-2010, 14:38

Снимка:

СНИМКА: Е.ОН

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

10 случая на неправомерно включване към електрическата мрежа са открили екипи на Е.ОН само за 2 часа при проверки на улиците "Доброволци" и "Никола Корчев" във Варна.

В отговор на множеството случаи на кражби на ток този район от ромския квартал миналата година бяха монтирани т.нар. "умни" електромери, които могат да се отчитат дистанционно и дават възможност да се проследят опитите за манипулиране. Така от компанията установили, че на тези улици се доставя електроенергия, която не се отчита и съответно не се заплаща. При проверките, извършени в присъствието на служители на реда и дознатели, се оказало, че след като вече не е възможно неправомерно включване в електромерните табла, които се охраняват със СОТ, потребителите са прибегнали до прокопаване на отвори през стените на къщите и канали през улиците и тревните площи, за да се присъединят нерегламентирано към подземната мрежа. Техническото изпълнение на тези присъединявания не отговаря на изискванията за безопасност и освен че е причина за чести аварии в района, представлява и реална опасност за живота на хората, твърдят от Е.ОН.

От компанията за пореден път съобщиха, че ще продължат политиката си на нулева толерантност в подобни случаи и ще оказват пълна подкрепа и съдействие на органите на полицията и прокуратурата при разкриването им. През 2009 г. на територията на Варненска област са установени 4735 случаи на нерегламентирано потребление, а от началото на тази година - 1581. Съгласно българския Наказателен кодекс за нарушителите е предвидено наказание до 3 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.