Новият терен за гробищата ще е за сметка на общинския бюджет

Мисия Варна

19-05-2010, 10:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Новият терен, с който ще бъде разширено гробището в село Тополи, ще бъде купен със средства от общинския бюджет.

Това решение гласуваха местните парламентаристи на днешната си сесия, като по този начин отхвърлиха предложението на кмета Кирил Йорданов, земята да бъде купена с пари на общинската фирма „Обреди“, която стопанисва гробищните паркове.

Става въпрос за терен, който граничи с гробищата и е извън санитарната зона между него и селото. Земята е с площ малко над 13,5 декара, като постигнатата цена за един квадрат е 15 лева. Общо теренът струва 204 480 лева. Това е наполовина на сумата, която е заложена в общинския бюджет за разширение на гробищата. Новият терен ще осигури места за гробове за около 4-5 години напред.

Припомняме, че работна група от общински съветници проведе преговори с продавачи на земи около гробищата и постигна изключително изгодната цена от 15 лева за квадрат. Повечето предложения бяха за около 30 лева или 20 евро. Според предложението на кмета, разходите по осъществяването на сделката трябваше да са за сметка на продавача на земята, но общинския съвет промени и това, като реши те да бъда платени от купувача, тоест от общината.