Местният парламент се сдоби с осми зам.-председател

Мисия Варна

19-05-2010, 14:53

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Валерия Ангелова от БСП беше избрана единодушно за заместник-председател на общинския съвет.

Предложението, разбира се, бе внесено от групата на социалистическата партия.

С избора на младата червена юристка новият председател на общинския съвет Николай Апостолов се сдоби с цели осем заместници. Така почти всички политически групи имат свой представител в така наречения председателски съвет на местния парламент.

БСП нямаха свой зам, тъй като до неотдавна шеф на общинския съвет беше варненският лидер на партията Борислав Гуцанов. След като той бе задържан при операция „Медузите“ и тикнат в ареста, ГЕРБ инициира извънредна сесия, на която свали Гуцанов от председателския пост и избра на неговото място Николай Апостолов. Така червената партия се оказа без свой човек в председателския съвет, което наложи днешния избор на Ангелова.

Покрай нейния избор обаче общинският съветник Красимир Маринов напомни, че зам.-председателите са станали твърде много, а някои от тях дори нямат основание да са такива. Той визира варненския лидер на СДС Цанко Цветанов. Според решение на местния парламент зам.-председател могат да излъчат само политически групи в съвета. А за сформиране на такива, са необходими минимум четирима души.

В момента обаче Цветанов е сам. До това се стигна след разрив в Синята коалиция между СДС и ДСБ. Двамата съветници от партията на Иван Костов направиха нова дясна група, в която влязоха местни парламентаристи от БНД, „Свободен избор“ и „Нова сила“. Цветанов от СДС обаче отказа да се присъедини към нея, тъй като новите партньори на ДСБ до неотдавна са подкрепяли старото мнозинство в съвета около БСП и ДПС.

Въпросът със зам.-председателите ще бъде разгледан на следващата сесия. Към момента освен новоизбраната Ангелова и Цветанов, замове още са Веселин Марешки, Неделчо Михайлов ("Нашият град"), Пламен Войков (Атака), Янко Станев (ДПС), Снежана Донева (БНД) и доц. Константин Трошев от ГЕРБ.