Варненската наредба за транспорта се оказа преписана от софийска

Мисия Варна

26-05-2010, 10:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Неумело преписана се оказа варненската общинска наредба за организация на движението по пътищата.

На всичко отгоре документът беше разгледан на съвместно заседание на две комисии, които нямаха кворум. Представители от правната комисия изобщо не се появиха, а членовете на комисията по обществен ред нямаха кворум за единично заседание камо ли за съвместно. Встъпителните думи на нейния председател пък бяха красноречиви - наредбата всъщност е едно недоносче, но по-добре да бъде приета, отколкото да няма никаква, коментира Красимир Маринов от партия „Атака“.

Община Варна към момента няма наредба за движението по пътищата, а длъжна да има. За това настояват от прокуратурата с редица писма до местния парламент. За да бъде приета въпросната наредба, морската столица трябва да има транспортен мастърплан. Такъв също няма или по точно има, но е от преди демократичните промени. За да не виси общината без наредба, което е нарушение на закона, някак си ще бъде приета наличната, която се оказа пълна трагедия.

На заседанието стана ясно, че варненският проект за наредба третира и специфичните проблеми на туристическия превоз на територията на... София. Освен това е записано, че таксиметровите коли нямат право да паркират върху... трамвайните релси. Просто документът е преписан или по-точно копиран от идентична софийска наредба, като от общинската администрация дори не са се постарали да изчистят компрометиращите ги текстове.

Това стана ясно благодарение на присъствието на председателя на варненския съюз на превозвачите Атанас Чапкънов. Явно от всички присъстващи на комисията, само той бе изчел мот а мо проекта за общинска транспортна наредба. Човека напълно сериозно предложи вместо „трамвайни релси“ във варненския документ да бъде записано – обръщачи на тролеи.