Панаирът на занаятите приключи с панаир за 25 000 лв.

Мисия Варна

27-05-2010, 11:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

25 000 лева провалят традиционния летен панаир на занаятите и изкуствата.

Сумата за провеждането на събитието трябвало да бъде отпусната от общинския бюджет, но решението изобщо не било вкарано за гласуване на последната сесия на местния парламент.
Вината за това пък била на председателя на комисията по култура Панко Анчев. Това обясни организаторът на панаира Веселина Савова.

През последните години занаятчийското изложение се провежда в двора на търговската гимназия, а преди това беше настанено в така наречената Дупка в центъра на града. Тази година панаир обаче няма да има, обяви Савова. По нейните думи, тя се отказва от общинската финансова помощ от 25 000 лева, но категорично настоява за оставката на Панко Анчев от БСП. Вината на социалиста е, че решението за отпускането на парите е било одобрено на председателствата от него културна комисия, но после не е било вкарано за гласуване на сесия на местния парламент.

Савова внесла искането за парична помощ още през януари. То обаче влязло за разглеждане в комисията на Анчев чак през май. Освен това, културната комисия решила да отпусне 25-е хиляди, но от бюджета за финансиране на творчески проекти.
“Ще настоявам за ясни правила при отпускането на средства за културни инициативи и догодина пак ще кандидатствам”, подчерта Савова. Колкото до оставката на Анчев, дали на предстоящата или на следваща сесия на общинския съвет, но тя трябвало да бъде подадена.

Самият Панко Анчев пък обясни, че не е искал да спира решението на културната комисия, за отпускането на въпросната финансова помощ и дори лично го е подкрепил с гласа си. Просто след заседанието заминал за чужбина, а през това време била насрочена сесията и така Панаирът на занаятите увиснал от дневния ред на местния парламент. Забавянето от януари до май пък се дължало на постоянното отлагане на наредбата за финансиране на творчески проекти. А 25-е хиляди лева  са точно от това перо, тъй като иначе трябвало да се взимат пари от бюджета за летните фестивали.