Децата от Могилино вече са във Варна

Мисия Варна

27-05-2010, 13:27

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Седем деца от закрития дом в село Могилино днес са пристигнали във Варна и са настанени в новата сграда, строена специално за тях.

Децата са били доведени в 13,30 часа, като пристигането им малко е сюрпризирало общинската социална дирекция, не скри нейният шеф д-р Здравко Марков. Просто новият дом от семеен тип все още не е бил съвсем готов да приеме обитателите си. Иначе официалното откриване на Центъра за деца с увреждания е насрочено за 3 юни. Очаква се до ден два да пристигне още едно дете, което идва от дом за умствено изостанали в село Рудник. Вече дошлите 7 деца с увреждания, до сега са били отглеждани в русенския дом „Надежда“.

Малката къща, която се намира до обръщача на тролеите във „Владиславово“, всъщност е център за настаняване от семеен тип. В него малка група деца живеят в среда близка до домашната - те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала. Детето и неговите потребности са в центъра на живота в така наречените Малки къщи. Всяко дете, което живее там е уникално и неповторимо и ще му се предоставят най-благоприятните възможности за развитие. Варненската къщичка от семеен тип беше построена по договор между общината и УНИЦЕФ.

Нечовешките условия, при които са оцелявали децата и младите хора с умствена изостаналост от дома в Могилино станаха известни през 2007 година, когато беше излъчен британският документален филм на Би Би Си "Изоставените деца на България".
В отговор българските власти стартираха план за закриване на дома в Могилино и настаняването на децата и младите хора в места, където ще им е осигурен достоен живот.