Обсъждат вдигането на минималната работна заплата

Мисия Варна

31-05-2010, 13:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От КНСБ ще настояват минималната работна заплата да бъде увеличена от 240 на 290 лева от 1 юли тази година.

Изчисления на експерти от синдиката сочат, че ако минималната работна заплата стане 290 лева, за периода до края на годината ще бъдат необходими 56 милиона лева допълнително.

По-голямата част от тази сума ще бъде дължима от частния сектор, а не - от бюджета, защото според официалните данни на НСИ работещите на минимална работна заплата у нас са 162 000, от тях 125 000 са заети в частния сектор, 37 000 - са в обществения. Така на практика бюджетът дори ще получи допълнително 10 милиона лева.

Минималната работна заплата не може да бъде по-малка от прага на бедността, потвърди министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Официалният праг на бедност у нас е 211 лева. “Нормално е минималната работна заплата - когато се приспаднат осигуровките и данъците върху нея, като чист доход да е поне в тези рамки", обясни Младенов. Той смята, че минималната работна заплата трябва да бъде договаряна между синдикатите и работодателите чрез браншовите колективни трудови договори, което е европейска практика.