Поправят каламбура в сайта с детските градини и ясли

Мисия Варна

01-06-2010, 10:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Веднага ще сигнализирам на компютърните специалисти да проверят какъв е проблема с резултати от прием, които са качени на сайта за детските градини и ясли.

До сега не са ми докладвали за никакъв проблем, а днес говорих с тях. Дори и нещо да се е объркало, става въпрос единствено и само за технически проблем. Иначе класирането на децата си е такова, каквото беше и вчера при тегленето на томболата.“ Това коментира зам.-кметът по образованието Коста Базитов по повод каламбура в сайта, на който са изнесени резултатите от теглената вчера електронна томбола за приема в детските градини и ясли.

Както ВарнаУтре информира сайтът www.gradini-varna.com явно е изгърмял заради хилядите влизания на родители, които искат да проверят дали децата им са приети в градина или ясла. Проблемът е, че върху която и от детските градини да кликне човек, първо се появя списъка с приетите и неприетите деца кандидатствали за ОДЗ „Палечко“. Като се превърти страницата, по-надолу излизат списъците с резултатите от приема в още двайсетина градини и ясли. При кликане с мишката върху „Палечко“ пък първо излиза списък с децата в „Светулка“, а под него се виждат резултатите от томболата за още над 20 забавачки. Проверка на ВарнаУтре в сайта установи, че под нито едното от детските заведения не излизат директно резултатите от неговия прием. Това е предизвика паника сред родители, които вчера са видели, че хлапетата им са приети, а днес не могат да открият децата си в списъка.

По думите на зам.-кмета Базитов, оригиналните резултати от класирането, които бяха разпечатани вчера на хартия веднага, след като компютъра разигра томболата, са заключени в сейф в кабинета му. Припомняме, че върху всички листи вчера се подписа Светослав Стефанов – баща на 3-годишно момиченце, който присъстваше на вчерашната лотария. Това беше направено за да няма съмнение, че някой чиновник може да помени списъка с изтеглените резултати.
Копия от тези документи са раздадени на директорите на всички градини и ясли и вече трябва да са изнесени. Тоест всеки родител може да провери и там дали детето му е прието или не. Колкото до всякакви технически проблеми, както настоящия със сайта на забавачките, Базитов призова родителите да звънят директно в общината на номер 668 262. На него отговарят специалистите от предучилищния сектор, които са готови да окажат съдействие по проблема.     

391 деца са били приети в яслените групи на обединените детски заведения във Варна, а не 650, както бе съобщено след вчерашната томбола в общината. Това недоразумение в цифрите поправи лично Базитов. Уникалните ЕГН-та на деца, кандидатстващи за яслените групи в ОДЗ, са 1128, което означава, че 737 малчугани са останали извън системата. Някои от тези деца обаче ще влязат в детски ясли, разясни още зам.-кметът. В детските градини пък места няма за 286 деца, от общо 2176 подадени заявления.
За разлика от детските градини, където класирането е само веднъж годишно, в самостоятелните ясли това се прави всеки месец – обявяването на списъците с приетите деца се извършва ежемесечно на 20-о число.