Нова фондация заклейми източването на средства, обещава прозрачност

Мисия Варна

03-06-2010, 13:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Със заявка за тотална прозрачност започва благотворителната си дейност новоучредената фондация „Шанс за живот“. Тя ще работи под патронажа на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Основната цел на организацията е да помага на болни деца.

За постигането на яснота и прозрачност в работата си фондацията търси помощта на медиите. Идеята е хората да отново да повярват, че организации с подобен благотворителен характер имат за цел не да източват средства за свое лично облагодетелстване, а реално да подкрепят и помагат на деца и млади хора, които съдбата жестоко е наказал. Това заяви председателят на „Шанс за живот“ Петър Стефанов.

По неговите думи фондацията е създадена с единственото желание на добри хора, да върнат вярата на родители и близки, че не са сами. Той увери, че учредителите търсят партньорството на медиите, за да бъдат оповестявани всички средства, които постъпват, като дарения. С това искаме да докажем на хората, че не всичко е благотворителност на хартия“, подчерта Стефанов.
Целите на „Шанс за живот“ са да осигури лечение, рехабилитация и материално подпомагане на деца с увреждания. Също да помага на нетрудоспособни, които са с хронични, нервни, психически заболявания.

Списъкът как фондацията възнамерява да постигне целите си е дълъг. Може би най-амбициозният проект е поставената задача за изграждане на рехабилитационен център в курорта „Златни пясъци“. Идеята е това да стане със средства по европейска програма. Центъра ще осигурява рехабилитация на хора, които са претърпели лечение в страната или чужбина. Освен това ще помага и за медицински изследвания на нуждаещи се от операции зад граница. Фондацията вече разполага със сграда, но все още не е събрала необходимите за ремонт, обзавеждане и оборудване средства. За целта първоначално са нужни 250 000 лева.

„Всичко което се случва трябва да бъде прозрачно и ясно. Идеята тук е да помагаме реално”, каза още Стефанов. И увери, че на интернет страницата на „Шанс за живот“ ще бъдат публикувани имената на всички дарители, както и сумите, които те са предоставили. Ако някой пък държи на анонимността, желанието му ще бъде удоволетворено. Сайтът на фондацията обаче още е в процес на разработка (chence-for-life.org). Когато тръгне, всеки посетител ще може да се запознае с набраните суми, както и за какво точно ще бъдат изразходвани те.