ГЕРБ не вярва на финансовия отчет на общинската фирма „Пазари“

Мисия Варна

03-06-2010, 15:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Местният парламентарист от ГЕРБ Орлин Симеонов заподозря ръководството на общинската фира „Пазари“, че не може да докаже истинността на цифрите във финансовия си отчет за миналата година.

По думите на гербаджията, не е гарантирана достоверността на данните, като липсват доказателства, както за приходите, така и за разходите. Отчетът на „Пазари“ беше представен на заседанието на комисията по общинска собственост към местния парламент. По думите на шефа на борда на дружеството Юлияна Трифонова, то е реализирало печалба малко над 1 милион лева за 2009 година. Тази сума е с 328 хил. лв. по-голяма в сравнение с финансовия резултат за 2008-а.

Над 5 млн. лв. влизат в „Пазари“ от наеми


Приходите от наеми на общинската фирма леко надхвърлят 5 милиона лева, което според Трифонова показва увеличение от 242 хил. лв. За „Пазари“ това било постижение, тъй като в края на 2008-а размера на наемите бил замразен заради кризата, а отделно били премахнати над 100 търговски обекта на централния пазар, заради новата организация на движение там и разширението на ул. „Дрин“. По-голямата печалба идвала от факта, че дружеството започна да дава павилиони под наем чрез търгове. Така е била постигната наемна цена от 2000 лева на месец. Разбира се това важи само за търговски обекти, които са на по-възлови места.

Разходите обаче са 4 милиона

Разходите на общинската фирма за миналата година възлизат на почти 4 милиона лева – 3,9 млн. За заплати и осигуровки на персонала са отишли малко повече от 1 милион, а за покупка на материали – 828 хил. лв. Две трети от тази сума отивали за покриването на сметките за ток.
Впечатление на съветниците направи перото за външни услуги, по което дружеството е похарчило 1,57 милиона лева. Ръководството на „Пазари“ не успя да представи разбивка на тези разходи. За това Красимир Узунов от ГЛАС поиска да бъде съставена работна група от юристи и икономисти, които да разследват как и за какво е похарчена крупна сума, наречена „външни услуги“. Колегите му от комисията се съгласиха, но се оказа, че кворумът се е разпаднал и нямаше как предложението да бъде одобрено чрез гласуване.
На следващото заседание „Пазари“ трябва да информират комисията колко точно е броят на търговските обекти, които дава под наем и каква площ заемат те.  

Съветниците подложиха на разпит шефката на борда, като най-активен беше именно гербаджията Сименов. Идеята общо взето беше да се разбере, защо при 5 милиона лева приходи, се правят разходи от близо 4 милиона. Именно заради това Симеонов попита дали ръководството на дружеството гарантира за достоверността на цифрите, които представя в отчета. Според гербаджията, който раздели годишния разход за заплати на броя на служителите, излиза, че средният месечен доход е 1800 лева. Работниците са 71, като са били съкратени 14 души. От общинската фирма обаче подчертаха, че в сумата влизат парите за осигуровки плюс плащането по 6 работни заплати на служители, които се пенсионират. Като се приспаднат тези пари средната заплата била около 600 лева. Симеонов не бе удоволетворен от този отговор и подчерта, че във финансовия отчет няма доказателства в подкрепа на тези разяснения.  

„Пазари“ обслужва само хората, които работят в дружеството и десетина фирми доставчици на стоки на едро, които зареждат всички павилиони, пък директно заяви местният парламентарист Радослав Коев от партия „Отечество“. Според него в дейността на тази  общинска фирма няма никакъв публичен интерес, а ако някога е имало той отдавна е изчезнал. Коев подкрепи тезата си с факта, че моловете в града непрестанно се увеличават, а в същото време общината прави нови и нови бараки и павилиони чрез своето дружество „Пазари“.