ГЕРБ подкара БСП от културата

Мисия Варна

04-06-2010, 14:50

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисиите по култура и наименования към местния парламент днес бяха слети в една обща, която ще носи името „Култура и духовно развитие“.

По този начин елегантно от председателски пост на културата беше отстранен общинският съветник от БСП Панко Анчев.

Предложението за сливането на двете комисии направи новият председател на общински съвет Николай Апостолов. То беше одобрено от 17 местни парламентаристи от комисията, която се занимава с промените в правилника и организацията на работа на местния парламент. Против гласува единствено Панко Анчев, а колежката му от БСП Валерия Ангелова се въздържа.

За шеф на новата комисия, както ВарнаУтре прогнозира пред седмица, фаворит е досегашният председател на наименованията доц. Константин Трошев от ГЕРБ. С днешното гласуване гербаджиите овладяват първата от общо петте комисии, които са ръководени от общински съветници от БСП. Остават общинската собственост, здравеопазването, социалните дейности и науката и образоването. Предположението на ВарнаУтре, че последната също ще бъде слята с културата, не се оказа вярно.

По време на заседанието днес Анчев намекна, че сливането на двете комисии се прави именно, за да бъде отстранен от председателския пост, а не за да се подобри контрола по взетите решения, както посочва в мотивите си Апостолов. Стелиян Севастияно от ДСБ коментира, че новият председател има пълното право да предлага промени, а Янко Станев от ДПС подчерта, че е необходим консенсус в работата между кметската администрация и общинския съвет.

Както  известно Анчев и кметът Кирил Йорданов от дълго време са в задочен конфликт, заради разпределението и изразходването на бюджетните средства в перото за културата. И по-специално за разпределението на парите, с които общината финансира проекти на варненски творци. Тост, думите на Янко Станев означават, че с отстраняването на Анчев от председателското място в комисията по култура, ще бъде туширан един конфликт между администрацията и местния парламент.