Узунов обяви война на хартията в общинския съвет

Мисия Варна

07-06-2010, 14:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Крайно време е да се сложи край на купищата от бумащина, които зариват общинския съвет и неговите комисии.

Абсурдно е всички предложения за решения, становища, молби, заявления и прочие да циркулират на хартия, когато електрониката отдавна е навлязла в живота на хората. Това смята известният варненски бизнесмен и общински съветник от партия ГЛАС Красимир Узунов.
Според него местните парламентаристи трябва да получават необходимата им документация за заседанията не на хартиени листи, а в електронен вид – на флашки, дискове или да им я изпращат по електронна поща. Узунов сам е направил първата крачка към дигитализирането на работата на местния парламент. За целта той е занесъл техника, която позволява да бъдат правени мултимедийни презентации – екран, проектор и лаптоп.
Новото оборудване за стаята на общинските съветници, в която се правят заседанията на комисиите, обаче не предоставена безвъзмездно. Тоест Узунов не прави дарение - техниката ще е за временно ползване, но можело и да му бъде платена, когато местния парламент има възможност.  

Както е известно, институции, като общината и общинския съвет, по закон не могат да си купят дори и един молив или химикал просто ей така с бюджетни пари. За всяко нещо се организират конкурси за обществени поръчки. Но иначе в инициативата на Узунов има резон, защото е смешно в днешно време, когато всякаква документация „прелита“ между държави и континенти за секунди, в община да бъдат разнасяни листи и папки от една стая в друга, от един етаж на друг и прочие. Практиката показва, че понякога това отнема не дни, седмици и месеци, а дори и години.

Колкото до мултимедията, която Узунов е инсталирал в стаята на общинските съветници, очаква се утре на нея той да презентира предложението си за подмяна на част от уличното осветление в града с нови високотехнологични лампи на компанията „Шарп“. Както е известно фамилната му фирма „Интерсервиз Узунови“ е официален представител на японската фирма за България. Първоначално бизнесменът предложи над 6 хиляди лампи по LED технология, като увери, че доставката, монтажа, поддръжката и подмяната на резпределителните кутии и повредени кабели ще е за негова сметка. Имаше и бонус – около 1000 лампи, които ще постави безплатно в пешеходните и автомобилните подлези. Цялото удоволствие щеше да струва на общината 9 милиона лева – 3 милиона при доставката, а останалите на разсрочено плащане за 5 години при много ниска лихва.  

Тъй като няма как подобна подмяна на улично осветление просто да бъде поръчана на Узунов, колегите му го посъветваха да изготви предложение, което да има конкурсен характер. Тоест да се върви към обществена поръчка, в която да могат да участват и други, конкуренти оферти. В крайна сметка бизнесменът извади предложение за конкурс, като идеята е той да бъде осъществен по линия на публично-частното партньорство. Тоест, вместо общината да плаща 9 милиона лева за нови лампи, ще даде на победителя в конкурса своя собственост, вероятно земя, чиято пазарна цена е съпоставима.