ВиК пуска още вода към курорта Камчия

Мисия Варна

09-06-2010, 13:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Три допълнителни сондажа извършва в момента „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД в района на курортния комплекс Камчия, Аврен и околните села.

Целта е да се повиши водозахранването с допълнителни 10 - 15 л/сек, с които ще бъдат задоволени нуждите от питейна вода на курорта и още няколко села през летния сезон, каза управителят на дружеството инж. Веселин Русев. При нормална консумация е напълно възможно да бъде избегнат водният режим не само в курорта, но и в Аврен, Приселци, Близнаци, Бенковски, Болярци и другите населени места, които традиционно изпитват недостиг на вода през лятото.

В с. Приселци „ВиК – Варна” ремонтира в навечерието на летния сезон и стар резервоар за вода. Той вече е пуснат в експлоатация и ще гарантира допълнителни обеми през месеците с повишена консумация.

Причината за всички тези допълнителни действия е забавянето на реализацията на проекта „Камчийски пясъци”. От него остана да бъде реализиран последният 3-ти етап, но поради продължителна съдебна процедура ще бъде невъзможно това да се случи това лято. Поредното заседание по съдебната сага е на 11 юни във Върховния административен съд, след което се очаква да бъде избран изпълнител.
От началото на тази година дружеството изплаща инвестиционния заем, който бе изтеглен от австрийската „Комуналкредит Аустриа АГ". Той е в размер на 15 млн. евро за три големи обекта, един от които е „Камчийски пясъци”. Срокът за погасяване е 15 години.