Разхлабват режима за получаване на еднократни социални помощи

Мисия Варна

09-06-2010, 13:58

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кандидатстващите за еднократни социални помощи от общинския бюджет вече няма да подават нотариално заверена имотна декларация, реши социалната комисията към местния парламент.

Идеята е да се спести разхода за нотариус, тъй като пак ще се подава имотна декларация, но без неговия печат. Също така няма да се представя и документ от Бюрото по труда, тъй като чиновниците от общината вече сами ще проверяват дали кандидатстващия е безработен или не. За еднократна финансова помощ вече ще могат да кандидатстват хора с над 50 % увреждания, а не с над 75 %, както беше до сега.

Комисията въведе и критерий кандидатите да не притежават второ жилище или недвижима собственост, чиято стойност надхвърля 20 минимални заплати. Възрастово ограничение пред кандидатстващите на социална помощ няма да има. Общо взето нуждаещите се от финансово подпомагане ще попълват декларации, чиято достоверност ще бъде проверявана, а за вписването на неверни данни ще се носи отговорност
До момента за изразходвани почти половината от бюджетните средства за еднократни социални помощи за цялата година.

Конкурси за избор на управители на АГ болница и на общинската поликлиниката в Чайка ще бъдат проведени, след като предложението на кмета получи одобрението на здравната комисия към местния парламент. Не е ясен обаче състава на комисията, която ще проведе двата конкурса. Кирил Йорданов предложи това да са проф. Анелия Клисарова, доц.  Добрин Радев, д-р Веселин Балкански, д-р Ивайло Митковски и Иван Великов. Здравната комисия обаче излъчи доц. Трошев, Валентина Софрониева, д-р Веселин Балкански, д-р Янко Станев и д-р Ивайло Митковски. В крайна сметка кой от двата състава ще организира избора на управителите ще бъде решено на сесия на местния парламент. Възможно е тогава да бъде гласуван и трети вариант на конкурсната комисия.