Родители готови да участват в конкурса за „Малкия принц“

Мисия Варна

09-06-2010, 15:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Родители, чиито деца не са приети в детски градини при тегленето на томболата на 31 май, в момента обсъждат дали да не участват в конкурса за отдаване под наем на общинската сграда на частното училище „Малкия принц“.

Това видно от интернет страницата „НЕприети в детски градини-Варна-2010“ във форума на сайта „БГ мама“. Идеята е дошла, след като родители са се запознали с протокол от сесия на общинския съвет, от който е видно, че за отдаването на частния общински имот под наем трябва да се проведе публичен конкурс.

В момента в общинския имот се помещава частна детска градина, основно училище и профилирана гимназия „Малкия принц“. Той се намира в „Чайка“ до блок 19. През 1997 година общинският съвет е предоставил имота на ЕТ „Татяна Атанасова“ срещу възмездно право на ползване за срок от 10 години, който е изтекъл през 2008-а. Тогава местния парламент взима решение да предостави имота за нови 10 години на същата фирма. В последствие обаче то е отменено и е решено отдаването да стане чрез публичен конкурс, в който могат да участват всички желаещи кандидати. Такъв до момента не е проведен. Стартовата конкурсна цена е 996 600 лева.

Тази информация провокира родители на неприети в градини и ясли деца да тръгнат в посока към участие във въпросния конкурс. Имотът представлява четири сгради върху почти 7 декара земя. Ако спечелят търга на близка до тази цена, родителите пресмятат, че това прави близо 100 000 лева на година. При условие, че в „Малкия принц“ могат да бъдат настанени 300 деца, колкото долу-горе са неприетите във варненските градини, сметките показват, че годишната такса за дете ще е около 335 лева, което прави малко под 30 лева на месец. Проблемът обаче е, че едно дете не ходи 10 години на ясла и градина.

Дали тази идея ще види бял свят или ще остане само по интернет форумите, времето ще покаже. Настроенията сред родителите обаче категорично са за отнемане на общинските сгради от частното училище и превръщането им общински ясли и градини, тъй като това би решило проблема с недостига на места.