Храненето на децата и учениците – частно или общинско

Мисия Варна

10-06-2010, 13:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общината ли да се грижи за млечните кухни и храненето в детските градини, ясли и ученическите столове или да предостави дейността на частна фирма.

Този проблем разискваха съветниците от комисията по образование към местния парламент. В момента за това отговарят две общински фирми, които всъщност са търговски дружества – „Ученическо и столово хранене“ и „Стопанска и спомагателна дейност“.
Договорите на двете дружества за безвъзмездно ползване на предоставената им общинска база изтичат на есен. Това създава реална опасност през новата учебна година децата и учениците да останат без храна, алармира шефът на общинската образователна дирекция Радослав Тасков.

Според промените в законодателството, общината вече няма право да представя базата си безплатно на търговски дружества пък били те и общинска собственост. За това от администрацията на кмета предложиха на общинския съвет два варианта за решаване на проблема. Първият е двете дружества да бъдат слети в едно общинско предприятие, което ще е на пряко подчинение на кмета. Другият е да бъде организиран конкурс за обществена поръчка за осигуряване на храненето в детските кухни, градини и ясли. Училищата пък може да получат правото сами да стопанисват столовете си със средства от собствените си делигирани бюджети.

При провеждането на конкурс общината ще се разтовари от отговорността за храненето на децата, тъй като тя ще бъде поета от частна фирма. При този вариант обаче ще останат неизползвани материална база и оборудване за милиони левове. Ако се създаде общинско предприятие с две направления – млечна кухня и яслено хранене и ученическа кухня, то ще ползва настоящата база, но пък ще трябва да бъдат назначени на общински щат около 400 души и то в условията на криза.    
Чу се и за трети вариант, според който изтичащите договори на общинските търговски дружества можели автоматично да бъдат удължени с още 5 години.

В крайна сметка комисията изиска за следващото заседание броя на кухните и на децата, които се хранят, както и размера на средствата необходими за това.