„Малкия принц“ отива към публичен търг за отдаване под наем

Мисия Варна

10-06-2010, 15:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общинският имот в „Чайка“ до блок 19, в който се помещава частното училище „Малкия принц“, трябва да бъде отдаден под наем чрез публичен търг.

Това решиха общинските съветници от комисията по образование към местния парламент. На практика те задължиха кмета да изпълни решение на съвета от лятото на миналата година, което е за провеждане на такъв публичен конкурс. До сега решението не е било изпълнено, тъй като е констатирано незаконно строителство в общинския имот.

Имотът в „Чайка“ е бивша общинска детска ясла. През 1997 година той е отдаден под наем на ЕТ „Татяна Атанасова“ с договор, чийто срок е бил за 10 години. Той е изтекъл през 2008-а, но въпреки това частното училище „Малкия принц“ все още работи там и продължава да си плаща наема на общината. Преди две години местният парламент е взел решение договора с частната фирма да бъде продължен с още 10 години. През юли миналата година обаче то е отменено и се взима ново решение – общинският имот да бъде отдаден под наем, но не директно на „Малкия принц“, а чрез публичен търг, на който могат да се явят конкурентни оферти. Посочената начална тръжна цена е малко под 1 милион лева за срок от 10 години.
До момента конкурс не е проведен, като кметския аргумент за това е констатираното незаконно строителство.

Припомняме, че покрай томболата за прием на деца във варненските градини и ясли, родители на неприети хлапета настояха общината да си върне имота, в който се помещава частното училище „Малкия принц“ и да го превърне в детска градина, какъвто си е бил навремето. Според тях това ще реши проблема с недостига на места в градините, които към момента са около 300.  

Директорката на „Малкия принц“ Татяна Петрова заяви пред съветниците от образователната комисия, че още през 2008 г. са предложили на общината да изградят детска градина чрез публично-частно партньорство. Това можело да стане дори в двора на имота, който ползва частното училище. Тя подчерта пред съветниците, че освен за децата, които са останали без места в градините, те носят отговорност и за учениците, които се обучават в „Малкия принц“. Притеснението на Петрова е да не се стигне до принудително изваждане на деца от частното училище по средата на учебната година. Ако общината им отнеме имота, те нямали къде другаде да отидат и училището трябва да бъде закрито. Освен това вече били сключени близо 100 договора с родители на ученици за следващата година.

Колкото до незаконното строителство, директорката на „Малкия принц“ заяви, че всичко било правено със знанието и устното съгласие от страна на общината. Официални разрешителни обаче нямало. Сградата разполагала с два английски двора, а незаконното било, че частното училище е покрило единия от тях с ламарина.