Задължителната градина за 5-годишните може да остави по-малките извън забавачките

Мисия Варна

10-06-2010, 16:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Шест нови детски градини са необходими на Варна за да бъде осигурена задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните в забавачките.

Тя ще бъде въведена, ако парламента одобри внесеното от министерския съвет такова решение. На практика задължителната градина за 5-годишните означава, че предучилищната подготовка вече ще трае две години – докато децата са на 5 и 6 години.

Към момента общината има възможност сама да построи три нови детски градини чрез публично частно партньорство, коментира кметът Кирил Йорданов. Тоест, размяна на общинска земя срещу строителство на забавачките. За да бъдат обхванати всички 5-годишни обаче са необходими още 3 нови градини. За тях ще се търсят пари от държавата.
По думите на зам.-кмета по образованието Коста Базитов, след въвеждането на задължителната забавачка за 5-годишните, общината трябва да осигури места за общо около 800 деца.

Кметът допусна още, че ако новото изискване за обхващане на 5-годишните деца бъде одобрено от Народното събрание, то може да засегне по-малките деца. Тоест повечето от тях, които кандидатстват за първа група в градините, е възможно да не намерят места в тях.
Йорданов пак подчерта, че минимумът в общинския план за тази година е строителството на три нови забавачки. В програмата влиза и строителството на начално училище „Васил Левски“ и многофункционална зала към Първа езикова гимназия. Ако Варна получи държавно финансиране ще бъде започнато и изграждането на другите три необходими детски градини.