14 милиона лева достигат неплатени сметки към ВиК-Варна

Мисия Варна

11-06-2010, 11:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

14 милиона лева има да събира ВиК-Варна от неплатени сметки. Две трети от абонатите, които не си плащат водата са домакинства, а останалите некоректни платци са фирми.

Към момента водното дружество е завело над 2 хиляди съдебни дела, като общата стойност на сумата, която иска да си вземе чрез тях е едва около 2 милиона лева.
Това стана ясно покрай днешната акция на ВиК за принудително спиране на водата в циганската махала. Там беше запечатано кранчето на 15 домакинства, които живеят в къщи по улица „Велека“ (бивша „Максуда“). Според показанията на водомерите им те дължат на водното дружество общо почти 30 хиляди лева. Най-голямата неплатена сметка е в размер на малко повече от 5 хиляди лева, като сумата е натрупана за цели 6 години.
Иначе борчовете на отрязаните варират от 700 до 4000 лева. Любопитно е, че от 15 адреса, на които беше спряна водата, само четири бяха на ромски семейства. Шест от водомерите, които „пресъхнаха“ принудително пък бяха на фирми. Те са натрупали неплатени сметки от 1300 до 3600 лева.

Отрязани от водопреносната мрежа българи коментираха, че не са си плащали сметките, защото смятали, че се надписват. От ВиК пък заявиха всички, чиято вода беше спряна са получили предварителни известия да платят задълженията си или да сключат споразумения с дружеството за разсроченото им плащане.
От ВиК не скриха, че в „Максуда“ има и много ромски къщи, които ползват вода от мрежата без да я плащат за нея. Спирането на кранчето там обаче било трудно, защото домакинствата намали водомери. Дори липсвали и улични шахти, от където по принцип ставало самото прекъсване на подаването на вода към къщите. Преди да бъдат отрязани и те, първо трябвало да се направят шахти и да се поставят водомери. От ВиК вече са издали предписания за тяхното изграждане.    
Акции по принудително спиране на водата преди време беше проведена и в ромската махала във „Владиславово“. Отрязването на абонати от водопреносната мрежа ще продължи и в останалите райони на Варна, като на прицел ще са домакинства, чиито неплатени сметки надхвърлят 200 лева.