Изгорялата детска градина става частна

Мисия Варна

15-06-2010, 13:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Изгорялата детска градина ще бъде ремонтирана и отново ще функционира като забавачка, но вече частна.

Това коментира за ВарнаУтре общинският съветник от партия „Отечество“ Радослав Коев, който е в съвета на директорите на фирмата собственик на имота и вече опожарената  градина в „Аспарухово“. Както е известно, общината плащаше наем, за да ползва сградата като забавачка.
Днес между голямото кметство и фирмата – „Инвестиционна компания Галата“, е постигнато съгласие за прекратяване на договора за наем. Тоест общинската детска градина ще бъде закрита. Това беше потвърдено и от зам.-кмета по образоването Коста Базитов. По неговите думи, 80 деца от „Горска приказка“ вече са разпределени в три други градини в „Аспарухово“. Другите 21 хлапета ще бъдат настанени в база на Националната агенция за приходите, която се намира в района. Заради това отпада томболата, чрез която щяха да бъдат разпределени свободните 50 места в детските градини в квартала.

Най-вероятната причина за пожара в забавачката е небрежността на фирмата, която е била наета да направи ремонт на покрива на сградата, смята зам.-кметът, но и посочи, че трябва да се изчака заключението на разследващите органи.
Според кмета Кирил Йорданов най-важното е, че няма пострадали деца при пожара, имуществото е застраховано, а той лично ще настоява за най-тежки административни наказания за длъжностните лица, които са допуснали да се извършва ремонт при толкова нисък контрол върху работата на изпълнителите.

Сградата на детската градина е застрахована в „Армеец“ от нейния собственик – инвестиционната компания, коментира Коев. Щетите от пожара са за около половин милион лева и ще бъдат покрити. На по-късен етап сградата ще бъде ремонтирана и отново ще се използва за забавачка, но вече частна. „Тя винаги си е била детска градина и затова ще я ремонтираме така, че отново да бъде използвана по предназначението си“, каза още общинският съветник. Според него общината е виновна за избухването на пожара, тъй като за ремонта на покрива са били наети група работници – роми на по двайсетина години, които не са притежавали необходимата квалификация. „Подпалиха я! Добре че бяхме застраховали сградата, а не чакахме на тях“, негодува още Коев по адрес на общинската администрация.

В интернет сайта на „Инвестиционна компания Галата“ пък е презентиран предстоящ някога за реализиране проект под името „Многофункционален комплекс 1, кв. Аспарухово“. Той се отнася за територията на бившата фабрика „Първи май“, където се намира и опожарената сграда на детската градина. Според информацията на сайта нещата са придвижени до фаза ПУП и идеен проект. Реално става въпрос за луксозен жилищен комплекс с много екстри.
В съвета на директорите на “Инвестиционната компания Галата“ пък освен Радослав Коев личат и други известни. Примерно Ивелина Кънчева–Шабан, която е един от шефовете на „Холдинг Варна“.