Шумът от крайбрежните кръчми намалява с... възрастта

Мисия Варна

23-06-2010, 10:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

Кметът да направи нещо по проблема с шума, който се носи вечер след 23:00 часа откъм крайбрежните кръчми и дискотеки.

Това призова на днешната сесия на местния парламент общинският съветник от партия ГЛАС Красимир Узунов. Той беше убеден, че Кирил Йорданов отговаря за контрола върху плажните децибели и че дори се е разпоредил те да не надвишават допустимите нива, но служителите под него не упражнявали необходимия контрол.

Кметът отговори, че от известно време насам проблемът с шума е в компетенциите единствено на РИОКОЗ (бившето ХЕИ). Това е институцията, която замерва децибелите на място и налага съответните санкции. Преди време, когато общината имаше тези правомощия, бяха затваряни не едно или две заведения заради силната музика, бумтяща от тонколоните им.
„Преди време и аз всяка лятна вечер чувах съвсем ясно какво говорят диджеите от микрофоните в дискотеките. Сега такъв шум, както беше преди години – няма“, подчерта Кирил Йорданов.

Общинският съветник от ДСБ Стелиян Севастиянов се съгласи с думите на кмета, че шумът от кръчмарските оркестри и музикалните уредби в дискотеките в момента е значително по-нисък в сравнение с преди години. Според него обаче това се дължи на ЕГН-то, а не на някакви предприети мерки срещу децибелите било то от общината или от РИОКОЗ. Според Севастиянов, просто с минаването на годините и увеличаването на възрастта им и той и кметът явно са позагубили слуха си и затова вече не чуват онзи дразнещ шум отпреди години.

Любопитен в случая е и фактът, че коментираният от Узунов проблем с децибелите го касае лично. Както е известно общинският съветник живее в Морската градина. Той е собственик на къщата, която се намира срещу Фестивалния комплекс – между входа на Морската градина и сградата на радио Варна.