ГЕРБ не успя да изхвърли БСП от местната власт

Мисия Варна

23-06-2010, 15:23

Снимка:

АРХИВ:ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Опитът на ГЕРБ да свали червените председателите на комисии в общинския съвет удари на камък по време на днешната сесия на общинския съвет.

Всичко започна с предложението на „Атака“ - лидерът на ДПС в града Янко Станев да бъде махнат от шефското място на комисията по финанси и бюджет на местния парламент. Както ВарнаУтре информира, то обаче не получи подкрепата на гербаджиите. Това беше логично, тъй като ДПС подкрепя предложенията на ГЕРБ откакто за председател на общинския съвет бе избран техният човек Николай Апостолов. Както е известно, той замени сваления от поста Борислав Гуцанов, който беше арестуван при операция „Медузите“ на 31 март.

Неуспешно тръгна и закриването на комисиите „Култура“ и „Наименования“, като целта е те да бъдат обединени в една нова комисия - „Култура и духовно развитие“. Първоначално съветниците прекратиха дейността на „Наименования“, която беше председателствана от доц. Константин Трошев от ГЕРБ, но гласовете за закриването на „Култура“, председателствана от социалиста Панко Анчев, се оказаха недостатъчни. В крайна сметка, след серия почивки за неформални консултации, се стигна до изцяло ново предложение за гласуване, по чиято сила едновременно бяха закрити двете стари комисии и създадена новата. За неин председател в последствие пък беше избран именно доц. Трошев.

Предложенията на ГЕРБ за освобождаване на червените шефове на комисиите по общинска собственост и по социални дейности и жилищна политика, също не събра необходимите минимум 26 гласа. Според Николай Апостолов, гласовете не достигнали, защото има много отсъстващи съветници. Наистина доста хора ги нямаше, но въпреки това в злата имаше кворум – малко повече от 30 души при необходим минимум от 26. Тоест липсваше подкрепа за предложенията на ГЕРБ от страна на „Нашият град“, „Атака“, групата на Веселин Марешки, десните около  ДСБ също не застанаха категорично зад гербаджиите...

Така БСП запази председателските места в три от петте комисии, които държеше. Единствено бяха сменени шефът на културата Панко Анчев и проф. Анелия Клисарова, която отговаряше за здравеопазването. На нейно място местните парламентаристи избраха д-р Ивайло Митковски от ДСБ. Тази рокада беше единствената, която мина донякъде гладко. Третата комисия, която остана в ръцете на БСП е „Образование и наука“ Неин председател е доц. Николай Джагаров. Оказа се обаче, че ГЕРБ не са имали никакво намерение да го свалят от поста, тъй като такова предложение не фигурираше изобщо.

Покрай неуспешния опит за смяна на председателя на комисията по общинска собственост  (Валерия Ангелова от БСП) стана ясно, че за нейното място гербаджиите са готвили адвокат Орлин Симеонов. Той е шеф на комисията за борба с корупцията и си беше депозирал оставката предварително, явно очаквайки да бъде избран за председател на общинската собственост. Така се стигна до конфуза Апостолов да съобщи за оставката, а Симеонов да заяви, че си я оттегля.

Много спорове и нерви пък коства рокадата в комисията „Младежки дейности и спорт“. Първо от председателския пост беше освободен Тодор Мутафов от ОБТ. На неговото място ГЕРБ предложиха техния човек Павел Христов. БСП пък контрираха с номинацията на съпартиеца си доц. Огнян Къчев. Кандидатурите и на двамата бяха гласувани по отделно, но нито едната не успя да събере минимума гласове – 26.

Гласуването за гербаджията обаче беше съпроводено със скандал. Първо председателят на съвета Апостолов обяви, че той е получил подкрепа от 26 гласа. Веселин Марешки, който явно внимателно е следил поименния вот на колегите си, веднага възропта, че със „за“ са гласували 25 местни парламентаристи, а не 26. Аптекарският бос обвини Апостолов в лъжа и измама и му препоръча да не се излага с подобни елементарни номера. Гербаджията бързо направи справка в протокола и поправи грешката.

Това обаче позволи и на червения Панко Анчев да го обвини във фалшифициране и подмяна на вота на общинските съветници. Според социалиста, това дори се е случило няколко пъти по време на днешната сесия, но е било засечено само при това гласуване.
Апостолов пък заяви, че не приема тези обвинения. „Не аз броя гласовете! Допусната е грешка, която беше поправена“, оправда се гербаджията с чиновниците, които броят гласовете от вота на местните парламентаристи.

След тези разправии лидерът на партия „Нашият град“ Неделчо Михайлов предложи нова кандидатура за председател на комисията по младежки дейности и спорт – Николай Пашов от ГЕРБ. В крайна сметка шефът на фирма „Хидрострой“, която асфалтира варненски улици по общинска поръчка, беше избран почти единодушно зашеф на въпросната комисия.

Така остана да виси въпроса какво става с комисиите, чиито председатели са от БСП. Припомняме, че червените официално обявиха, че се оттеглят от местната власт и повече не могат и няма да носят отговорност за управлението на града. Това беше заявено вчера в присъствието на техния партиен лидер Сергей Станишев и потвърдено на днешната сесия на общинския съвет. Този факт даде възможност на някои местни парламентаристи да вземат на подбив позицията на червените с твърдението, че пак ще управляват, но вече безотговорно.

Изводът от днешния неуспех на ГЕРБ да смени председателите от БСП е, че хората от партията на Бойко Борисов не успяват да формират мнозинство около себе си. Според прогнозите това ще продължи цяла година – до местните избори в края на 2011-а.
ГЕРБ имат само 10 общински съветници плюс двамата от ГЛАС. За мнозинство обаче са необходими минимум 26. Тоест, гербаджиите имат нужда от подкрепата на минимум 14 общински съветници. До сега получаваха по четири гласа от ДПС и „Атака“, но не винаги. Групите на „Нашият град“, десните около ДСБ, хората на Марешки и други местни парламентаристи обаче не са готови да вдигнат ръка за всяко предложение на ГЕРБ.  

Заради редицата патови ситуации, до които се стига поради липсата на мнозинство, Янко Станев от ДПС не на шега предложи местният парламент да се саморазпусне и да поиска от народното събрание да бъдат насрочени частични местни избори за общински съветници във Варна.