“С вързани ръце съм“, призна си новият шеф на местния парламент

Мисия Варна

24-06-2010, 11:12

Снимка:

АРХИВ: ВарнаУтре

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

„С вързани ръце съм и нищо не мога да направя“, заяви новият председател на общинския съвет Никола Апостолов от ГЕРБ.

Повод за думите му стана поредната липса на кворум по време на днешната сесия на местния парламент. Когато пък има кворум, не достигат гласовете за приемане на лансираните от ГЕРБ решения. Апостолов се оплака, че няма как да принуди съветниците да стоят в залата и да гласуват. Законът не дава такава власт на председателите на общински съвети. Има опция за прекратяване пълномощия на местни парламентаристи, но тя изисква да не са се явявали на три поредни заседания и да нямат основателна причина за това. Предвидените глоби пък са смешни е едва ли ще накарат съветниците да си стоят на задниците и да гласуват.

Апостолов даде пример с популярния варненски бизнесмен Красимир Узунов от партия ГЛАС, като попита  как би се отразила една глоба от 7,50 лв. на човек, който е милионер. Примерът обаче не беше много удачен, тъй като Узунов е от съветниците, които са най-дисциплинирани в залата и стриктно гласуват с ГЕРБ. Явно такава е политиката на двамата парламентаристи от ГЛАС. Другият е строителният предприемач Пламен Андреев.

Общинският съвет наброява общо 51 души. За да има кворум в залата трябва да присъстват минимум 26 съветника. На вчерашното и днешното заседание кворумът се движеше около 30 човека, плюс-минус двама или трима Тоест близо 20 ги няма. Проблемът идва от това, че и присъстващите не стоят постоянно в залата. Излизат под различни  предлози, но истинския е, че просто не искат да участват в някои от гласувания.
Към момента в зала биха могли да се събрат максимум 49 местни парламентаристи. Причината е, че има двама арестанти – бившият председател на съвета и лидер на БСП в града Борила Гуцанов и бившият президент на футболен клуб „Спартак“ Иван Славков от ДПС.

„Варненци, вижте какви общински съветници ви представляват“, апелира председателят Апостолов чрез медиите, като мисълта му бе, че парламентаристите са безотговорни.
„Аз нямам как да ги принудя да стоят в злата. Това е морална отговорност на всеки. Нека хората да видят кои са отсъстващите. Разбира се има и такива с уважителни причини, които предварително са информирали в писмен вид кога и защо няма да могат да участват в заседанията. Но тези, които влизат и излизат от злата, когато им скимне нямат никакво оправдание. Има и такива, които тук на място, както се казва – на коляно, късат по един лист хартия и драскат на него с химикал, че им се налагало да отсъстват“, негодува Апостолов.

Всъщност проблема е не в липсата на кворум, а в липсата на мнозинство от минимум 26 гласа, което да подкрепя предложенията на ГЕРБ. След като смениха Гуцанов с Апостолов, което стана с внушителния брой гласове на 39 общински съветници, гербаджиите явно са си помислили, че имат и внушително мнозинство. Последвалите две сесии обаче показаха, че това изобщо не е така. От самото начало стана ясно, че съветниците от партия „Нашият град“ не са склонни да гласуват с ГЕРБ безрезервно. Първоначалната абсолютна подкрепа от ДПС и „Атака“ също отшумява.

Дясната група около ДСБ и единственият представител на СДС също са доста резервирани в подкрепата си за гербаджиите. Дистанцирана е и групата съветници на фармацевтичният бос Веселин Марешки. Така десетимата съветници от ГЕРБ разполагат само с подкрепата на двамата от ГЛАС и понякога на двамата представители от партия „Отечество“ Радослав Коев и Красимир Маринов. За четиримата съветници от ДПС пък може да се каже, че повече гласуват с ГЕРБ, отколкото против тях.