Любим делфин беше погребан с почести в Нова Зеландия

Животът

16-07-2010, 11:54

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Моко получи световна известност през 2008 г., когато помогна на два безпомощни кашалота да се върнат обратно към дълбоките води.

Стотици опечалени отбелязаха днес смъртта на Моко - тийнейджърът от рода на най-умните делфини Афала, който спечели сърцата на понякога раздразнените от номерата и лудориите му сърфисти в Нова Зеландия, предаде АП.

Тялото на Моко, беше положено в син ковчег, окичен с цветя и погребан от жители на сърфисткия град Гизбърн.

След церемонията, която привлече повече от 400 почитатели на чаровния делфин, неговият ковчег беше натоварен на чартърна лодка, която обиколи любимите му заливи. Той получи частно погребение на остров Матакана, където беше открито тялото му преди седмица.

В продължение на три години Mоко беше позната гледка из плажовете на източния крайбрежен град на Нова Зеландия Гизбърн, където той плуваше близо до брега и крадеше топки и сърфове на курортистите.

Той получи световна известност през 2008 г., когато помогна на два безпомощни кашалота да се върнат обратно към дълбоките води.

Не всеки беше очарован, все пак. Mоко беше известен с бутането на сърфистите в морето, дори остави една жена заседнала на шамандура, когато й открадна сърфа. Моко е преобръщал и много каяци и водни скиори.

Тялото на Moко бе намерено преди седмица на плажа на остров Матакана. Причината за смъртта не беше определена, но се изключва умишлено насилие или сблъсък с лодка.

Първоначално местните маори спориха къде трябва да бъде положено тялото на Моко. Те се договориха, след преговори с Министерството на околната среда на Нова Зеландия, да бъде погребан на същия остров.

Пясък от гроба му ще бъде разменен с пясък от полуостров Мхия, така според вярванията на местните маори духът на любимеца ще бъде изпратен на континента.

Старейшините на местните племена направиха церемония с молитви и речи в негова памет.