Жега на Летището

Туризъм

09-08-2010, 18:49

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Жега, не, сауна, на летище Варна!"

Това морно възклицание долетя в редакцията на ВарнаУтре.бг откъм туроператори, които ежедневно са изложени на гнева на летовниците. А гневът, справедлив, както се увери екип на ВарнаУтре.бг, е заради непоносимата жега в салоните на заминаващите пътници на Летище Варна. С термометър в ръка посетихме летището още в неделя - по обед там беше повече от спокойно и, уви, адски горещо.

В неделя има едва 30 полета, научихме от дежурните служители, затова е толкова спокойно. 30 градуса измери термометърът в първата зала, в която влизат туристите. На практика нямаше разлика между температурата от двете страни на автоматичната врата. Далеч по-хладно беше в залата с гишетата за чекиране. Там, оказа се, работят няколко вертикални климатика, но централната система за охлаждане и тук не функционира. Непоносимо горещо било и в чакалнята преди отвеждането към самолета, до която екипът ни нямаше достъп заради паспортния контрол.

"Така е от 2 август. Централният климатик не работи и температурите са непоносими, както за нас, така и за туристите. Днес е спокойно - има само 30-ина полета, и затова се диша. В понеделник и петък, когато са "руските" дни има над 90 полета, само Джъмбо джетовете са няколко. Хиляди хора се тъпчат в непоносима жега из залите", обяснява потна служителка.

"Непрекъснато е така. Ту го пускат, ту го спират този климатик. Икономии правят", негодуваше туроператор, чакащ група арабски туристи да опаковат куфарите си. "През зимата пак не работеше климатикът, защото не издържал на студа. Сега пък жегата го била уморила. Някаква резервна част чакали. В понеделник климатикът щял да работи", обясни продавач.

Тактично изчакахме понеделника, но до вечерта захлаждане на Летище Варна така и не се усети. Очакваме официалната позиция на фирмата-концесионер, както и всяка информация на тема бъдещите им планове за инвестиции и реконструкция в морските аеропортове.