Наполеон Хелмис: Сигурен съм, че скоро ще има българо-румънска продукция

Мисия Варна

30-08-2010, 13:30

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Сценарист и режисьор на "Сватба в Бесарабия", който беше излъчен снощи във ФКЦ, е Нап Тоадер (Наполеон Хелмис)

Всички български актьори са много добри. Имах чувството, че са по-добри от румънските, сподели днес Наполеон Хелмис.

Румънският режисьор, чийто филм "Сватба в Бесарабия" (Nunta in Basarabia) беше излъчен снощи във ФКЦ, като част от програмата на 18-тия МФФ "Любовта е лудост" сподели днес, че е запленен от играта на Иван Бърнев, когото е гледал в "Стъпки в пясъка".

"Иван беше впечатляващ - един от най-изключителните актьори, които съм гледал някога. С него живеем на няколко стотин километра, а никога не сме се срещали", каза актьорът Константин Флореску, който играе в "Сватба в Бесарабия" днес.

"Скоро ще направим българско-румънски филм със смесен състав, убеден съм в това. Не знам кой ще го направи, но знам, че ще стане. Тази енергия трябва да се увлови.", каза румънският режисьор и се пошегува "Ще я направим с български и румънски епип и с американски пари".

Интересуват ме хората и публиката, искам историите, които снимам, да стигнат до публиката, не е нужно филмът да е зрелищен в американския смисъл, за да докосне зрителя, каза още румънският режисьор и сценарист.

Сценарист и режисьор на "Сватба в Бесарабия", който беше излъчен снощи във ФКЦ, е Нап Тоадер (Наполеон Хелмис).

Историята разказва за току-що сключилите брак румънец Влад, който е композитор и Вика, която е пианистка от Бесарабия. Те очакват дете и имат нужда от дом, където да живеят заедно, но нямат никакви средства.

Филмът разказа за границите и за това как те разделят хората. "Мразя границите. Идеята за филма ми дойде от собствения ми живот. Моята съпруга е от Молдова и си спомням как преди 10 години, когато пътувах към нея, трябваше да премина през границата. На нея не виждах хора и лица, а само граница. За първи път почувствах какво е желязната завеса", сподели днес Хелмис.

Впечатлен от българската актьорска игра, която е гледал до този момент на фестивала, Хелмис изрази желание да снима за България с български артисти. "Интересува ме филм за румънските и българските хора, които се срещат на средата на Дунав. Ние сме еднакви хора и човешки същества", каза той.