С ¼ бюджет, лош звук и картина българският филм напълни залата

Мисия Варна

30-08-2010, 18:21

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

„Още нещо за любовта” на режисьорката Магдалена Ралчева продаде всички билети снощи за залата във ФКЦ.

„Още нещо за любовта” на режисьорката Магдалена Ралчева е сниман на над 40 локации, с бюджет от 573 хил. лева, което е смешна сума.

Такъв филм се снима с 2.2 млн., коментира продуцентът Станимир Трифонов.

„Няма да ви казвам за какви смешни пари работиха актьорите. За стотинки. При тези условия Магдалена трябваше да направи голям, фатален избор. Да чака да паднат пари от някъде, или да добави този филм в CV-то си. Тя избра второто, за което й благодаря”, коментира продуцентът днес.

Режисьорката Магдалена Ралчева сподели, че е имала притеснения за качеството на картината, защото филмът все още не е прехвърлен на 35 мм лента, която е за широк екран.

Филмът има нужда да бъде обработен постпродукционно, особено звукът. Трябва да се прехвърли на филмова лента и да се обработи, ако се намерят средства, коментира Трифонов. „Въпреки сътресенията българското кино е живо”, каза още продуцентът.

Въпреки това, залата снощи беше пълна на максимум и всички билети бяха продадени, коментираха организаторите.

„Филмът беше заснет за 30 снимачни дни, което се дължи на изключителния екип от професионалисти. Различни поколения дейци работиха заедно и това показва, че българското кино е живо”, коментира Ралчева.

Един ден Георги Данаилов ме попита: „Маги, за какво искаш да направиш филм?”. „За любов! ”, разказва режисьорката за контакта си със сценариста на „Още нещо за любовта”  Георги Данаилов.

Филмът разказва за любовта и за лекарската професия, към която всички изпитваме пиетет, разказва режисьорката.

За арменските персонажи Ралчева е почерпила вдъхновение от книгата на Севда Севан „Родосто, Родосто”.

„Героите са деца на духа, оптимисти, въпреки трагичната съдба, която ги следва. Удоволствие е да се контактува с арменската общност”, разказва още Магдалена Ралчева.

Режисьорката е настоявала всички асистенти да са арменци.

„Арменците са безкрайно тъжни, но с богата душевност човеци”, коментира актрисата Мария Статулова – „Те са толкова тъжни, но реагират бурно.  Държат на почтеността, духовността, семейството – думи, забравени в българския език”.

„Извадих късмет да се снимам в този филм”, коментира варненският актьор Симеон Лютаков – „Изтръпвах, като ги видя – Велко и Мария, припомнях си „Да обичаш на инат”. Искам да снимам още!”

Аз съм голям педант, когато избирам актьоския състав, дори епизодичните роли са важни за мен, коментира режисьорката избора на Лютаков за ролята му във филма. „Когато разбрах, че той е варненският секс символ, че язди камила, че снима, много го харесах, той е ново лице”, сподели тя.

Проф. Вера Найденова похвали творците, но призна, че има какво още да се желае.

Филмът разчита на фина драматургия, не на типични похвати, коментира „Още нещо за любовта” кинокритикът Димитър Бърдарски. Това е огърлица от спомени, нанизана на тънка нишка и това е нишката на любовта. Филмът не е за едно нещо, а за много неща, които изпълват живота. Данаилов  е толерантен като творец, даде ни място за въображение.

Доволна съм от резултата, филмът създава мостове между поколенията, надявам се да се хареса на всички, каза режисьорката. „Любовта е константа, част от живота ни, а когато е заглавието е притегателна сила”, коментира избора на името на филма си тя. „За любовта учим цял живот и винаги има още какво да се научи”.

За Калин Врачански пък това е първата роля в голямото кино. 29-годишният актьор, който напоследък нашумя с ролята си в „Стъклен дом” сподели днес, че е присъствал на няколко лекарски операции, за да придобие повече наблюдения за ролята си.

„Щях да колабирам  на една операция, не издържах. Беше трансплантация на бъбрек. Пред мен отвориха една жена, после я зашиха. Вече гледам на лекарската професия по друг начин”, кометира Врачански.

Велко Кънев сподели, че е впечатлен от режисьорката. „Тя е момиче, което носи в себе си киното. Маги реперира с часове, детайлно, повтарям потристя, до такава степен, че ролята става част от теб, а не актьорска игра. Маги е 100 % професионалистка, тя е от хората, които са от групата на моите учители”

„Едва ли има по-подходящо място за премиерата на този филм, от фестивала „Любовта е лудост”, коментира операторът Александър Лазаров – „Нека фестивалът не се променя. Всяка промяна на любовта, или на лудостта, би имала непредсказуем ефект. „Любовта е лудост” е празник за киното”, каза още той.