Реформата не пожали и младежката дирекция в общината

Мисия Варна

10-09-2010, 16:05

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Чудесно е, че зала „Пленарна” събра  представители на неправителствени младежки организации, надвишаващи по брой репортерите от варненските медии.

Последните постояха пет–десет минути, поискаха в резюме за какво се борят младите и напуснаха  интересния дебат в търсене на новинарски местни сензации.

Един от организаторите на събитието - Милен Минков-член на сдружение „Миманса”,  сподели наблюдението си, че в града ни би трябвало да се случват повече събития с адресат младото поколение. Като в графата "млади" в България попада възрастовият маркер от 16 до 35 години, за разлика от държавите в ЕС, където летвата достига до 30-годишна възраст.

Основната тема, която обедини младите бе обезспокоителната информация, че дирекция „Младежки дейности” ще попадне в направление „Култура и спорт” и по този начин ще загуби своята самостоятелност, както и експертния си екип. Събралите се решиха да поставят под формата на писмо до общинското ръководство няколко въпроса, като например, каква е неговата визия за бъдещето на сектора, който досега е осигуравал средства и подкрепа за различни младежки инициативи на неправителствени организации.

Информацията, която се разпространи сред участниците е, че поради кризата дирекцията се ликвидира, като по този начин се икономисват над 14 хиляди лева. Младите с основание се притесняват, че бъдещите сесии за проекти ще придобият друг оценъчен режим, защото те ще трябва да се конкурират с проекти от сферата на културата, където критериите са от различно естество.

Младите дадоха за пример Спирит ъв Бургас, фестивал, радващ се на широка популярност. Зададоха се въпроси защо такъв липсва във Варна. За справка Варна бе зоната на фестивалния хардкор и пънк, но поради управленческо решение от местен характер тази идея бе убита в зародиш.

„Култура се прави от хора, надскочили думата „бюджет”, възкликна самотно някой в залата

Възникна предложение следващото лято Варна да се превърне в зона на младежки фестивал, който да се разпростира поне две седмици с участието на таланти, които могат да покажат умения в различни сфери на изкуство и спорт.

В бъдещото писмо до общинската управа, младите ще зададат въпроси, свързани със стратегията за работа на реформирания сектор, както и с начина на комуникация с младите. Първата стъпка е направена - младите неправителствени сдружения се опознаха, поспориха и ще положат усилия, за да изпратят своя меморандум към общинските стратези на младежкия живот. И, ако досега град Варна бе единственият оазис с дирекция „Младежки дейности” - то и този извор пресъхна. А някой бе казал, че бъдещето е в младите...