Избрани Новини
6 ноември: Раки по капански
Раките са много вкусни, пълнени с булгур сушени пиперки, без месо - стара типична рецепта от Капанския край.
Капанците от векове населяват региона на Североизточна България, около и в градовете Разград и Попово - моя край.
Приготвянето е бързо, лесно и евтино. Освен това е подходяща идея за трапезата в периода на коледните пости, който наближава.
Името им идва от сушените червени пиперки, които имат цвят на раци, разказва баба ми Маринка.
Във всяка селска къща задължително на зима има наниз с такъв тънкостенен червен пипер.
Продукти:
12 сушени червени пиперки
1 глава лук
1 морков
1 ч. ч. (около 200 г) булгур
1/2 ч.ч. счукани орехи, но не смляни
подправки: сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, босилек
олио и малко брашно
За плънката се запържват лука и моркова, след което се добавят булгурът, орехите и сол на вкус. Всичко заедно се запържва.
Изсушените пиперки предварително трябва да се накиснат, докато омекнат.
Пълнят се с плънката, плюс подправките - сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, босилек и други, на вкус.
Напълнените пиперки се нареждат в тава и се заливат с вода - почти да ги покрие, казва баба.
След това се затискат с голяма чиния и върху нея се слага капак.
Пекат се във фурната около 40 мин. "Почти си изпиват водата", както казва баба.
Раките по принцип са сухи чушки, но баба препоръчва следната заливка, ако предпочитате да са по-сочни.
"Спържва се 1/2 лъжица брашно с малко олио и след това се добавя червен пипер. Към сместа се излива останалата от чушките вода и се добавя още вода, докато стане гъсто, като боза. Може малко да се подсоли, аз обичам да е ми е соленичко", казва баба Маринка.
С този сос се заливат чушките, както са в тавата и се слагат на котлона за 5 мин, съвсем леко да изври водата.
При сервирането, може да се поднесат с кисело мляко, добавя баба ми.
Могат да се ядат и студени. Задължително присъстват на масата на селски сбор и на коледната маса, като гарнитура.
Това е! Да ви е вкусно!