Избрани Новини
12 ноември: Зеленчуци "разбъркай-изпържи"
Една рецепта за зеленчуци "stir-fry" (разбъркай-изпържи), която получихме от далечен Питермарицбург, Южна Африка. Изпрати ни я Вероника Манева-Пенев, която иначе е от Варна и е от първите и най-верни читатели на ВарнаУтре.бг.
Ще ни трябват 30 мл олио за пържене, 2 скелидки чесън, 2 големи моркова, връзка зелен лук или малка главичка обикновен лук, сварена царевица около 100 г, 200 г зелен боб, 2 червени пиперки, 1/4 зелка от средните, 45 мл соя сос, 5 мл захар, сол и черен пипер на вкус
Нагорещява се тиганът, слага се олиото и след няколко секунди почваш добавянето на зеленчуците. Първо морковите, нарязани на лентички.
След морковите се добавят ситно нарязаният чесън и всички други зеленчуци без зелето. Всички зеленчуци да са нарязани в подобна форма и големина - лентички например.
След около 2-3 мин. се добавя нарязаното като за салата зеле.
Оставяме го за около 4 мин. да се запържи/задуши и се добавят соевият сос, захарта и се обърква всичко за последно. Накрая се добавят черният пипер и солта.
За най-добър резултат се яде веднага.
За да не ви натякват, че сте им сервирали салата и да сте по-убедителна в твърдението, че рецептата е за манджа, добавете лентички пилешки гърди, запържени леко или задушени, а също свинско или телешко, пак нарязано на лентички, ни пише Вероника и завършва: Дано да ви е вкусно