13 ноември: Патешки дроб в маково семе

Архив Варна

12-11-2010, 20:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За събота синоптиците са обещали яко време. Отсега предупреждавам - за всички членове на моето семейство, които по това време на денонощието са в интернет: утре няма да готвя. Каня всички ви на рибена чорба някъде на север - да закрием (циганското) лято/2010 подобаващо. В 11 часа всички в бойна готовност и фотоапарати в ръка да са подредени до колата. Облекло - спортно, с абичка в ръка, ноември е все пак, а и кой им вярва на синоптиците?

За да няма луфт в нашия кулинарен календар, споделям с вас една рецепта, с която можете спокойно да поканите свекървата или дори шефа на мъжа си на зимна вечеря.

Трябва ви патешки дроб - продават го в "Пикадили", не е евтин, но ефектът е гарантиран. Едно пакетче ще ви стигне за 3-ма гости - нека обемът не ви лъже, парченцата доста се смаляват при готвенето.

Дробът се продава вакуумиран и дълбоко замразен. Съветвам ви да го нарежете преди да се е размразил напълно и още е твърд, макар и поносим за рязане. Парчетата трябва да са с формата на филета, дебели около 7 мм. Солите и поръсвате с черен пипер. После овалвате в маково семе (в раздела с подправки в "Пикадили" има едни малки пакетчета с маково семе, от които трябва да вземете поне 20, за да приготвите дроб за 10-ина човека, затова пропуснете и отидете при ядките - там отново ще намерите маково семе, но в по-сериозен грамаж). Така плътно покритите с маково семе парчета сложете на предварително нагрята скара или уребрен тиган. Ако предпочитате второто - не забравяйте след всяка доза да изхвърляте отделената от дроба мазнина. Парчетата са готови след приблизително 3-5 минути на всяка страна. Дробът става приятно задушен в коричката от припечено маково семе. На мен много ми харесва и в студен вариант на другия ден. Има леко желиран вкус.

Гурме мръвката аз лично бих сервирала с пюре от целина. Стига да знаех как се приготвя... Пробвах веднъж в "Капитан Кук", беше много вкусно, но не съм импровизирала с налучкване на рецептата, така че можете да я споделите, ако разполагате с такава.

Докато разуча целината, бих посъветвала зелена гарнитура - салата, рукола, а защо не и нещо червено - прясно цвекло, но то е по-вкусно с орехи, които леко "ще се бият" с маковото семе, или варено с чесън и подправки.