20 ноември: Славянски гювеч - подходящо за пости

Архив Варна

19-11-2010, 14:16

Автор:

МАРТА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Ето още една рецепта, подходяща за Коледните пости. Гювечът във всичките му разновидности е типичен за трапезата на българина, но точно този вид – славянският гювеч, като че ли е позабравен напоследък.

Необходими продукти:

1 ч.ч. ориз

2-3 пресни домата (може и с доматен сок или с домати от консерва, но с пресни става най-вкусно)

4-5 шарени пиперки – жълти, зелени, червени, оранжеви

2 глави лук

2 моркова

Олио, сол, черен пипер, зеленчуков бульон, дафинов лист

Приготвяне:

Предварително нарязвате лука на дребно, морковите на кръгчета, чушките на по-едри парчета и доматите на дребни кубчета.

Измивате ориза и го отцеждате хубаво.

В дълбок тиган загрявате олио, колкото да покрие дъното.

Слагате ориза да се запържи, като непрекъснато бъркате. След 3-4 минути добавяте лука и продължавате да бъркате.

Когато лукът придобие златист цвят, добавяте морковите и чушките и похлупвате с капак да се задушат.

Разбърквайте от време на време, за да не загори.

След като се позадушат зеленчуците, добавяте доматите. Когато си пуснат сока и оризът започне да го попива, добавяте чаша вода (още докато е на котлона, за да поври малко), сол, черен пипер и зеленчуковия бульон (или друг, какъвто ви е по вкуса).

Преди оризът да е попил цялата вода, сваляте от котлона и пресипвате в съд за фурна.

Добавяте още една чаша вода, 2-3 листа дафинов лист и слагате във фурната за около 30-40 минути.

Ако е необходимо доливайте вода, но едва ли ще е нужно, тъй като зеленчуците пускат много вода.

Не разбърквайте ориза, щом го сложите във фурната.

След като го извадите, захлупете ориза с капак за десетина минути.