Избрани Новини
20 ноември: Славянски гювеч - подходящо за пости
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2-3 пресни домата (може и с доматен сок или с домати от консерва, но с пресни става най-вкусно)
4-5 шарени пиперки – жълти, зелени, червени, оранжеви
2 глави лук
2 моркова
Олио, сол, черен пипер, зеленчуков бульон, дафинов лист
Приготвяне:
Предварително нарязвате лука на дребно, морковите на кръгчета, чушките на по-едри парчета и доматите на дребни кубчета.
Измивате ориза и го отцеждате хубаво.
В дълбок тиган загрявате олио, колкото да покрие дъното.
Слагате ориза да се запържи, като непрекъснато бъркате. След 3-4 минути добавяте лука и продължавате да бъркате.
Когато лукът придобие златист цвят, добавяте морковите и чушките и похлупвате с капак да се задушат.
Разбърквайте от време на време, за да не загори.
След като се позадушат зеленчуците, добавяте доматите. Когато си пуснат сока и оризът започне да го попива, добавяте чаша вода (още докато е на котлона, за да поври малко), сол, черен пипер и зеленчуковия бульон (или друг, какъвто ви е по вкуса).
Преди оризът да е попил цялата вода, сваляте от котлона и пресипвате в съд за фурна.
Добавяте още една чаша вода, 2-3 листа дафинов лист и слагате във фурната за около 30-40 минути.
Ако е необходимо доливайте вода, но едва ли ще е нужно, тъй като зеленчуците пускат много вода.
Не разбърквайте ориза, щом го сложите във фурната.
След като го извадите, захлупете ориза с капак за десетина минути.