Варна с едни гърди напред в съревнованието за европейска столица на културата!

Мисия Варна

25-11-2010, 11:27

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Няколко са родните градове - претенденти за специалния статус „европейска столица на културата” през 2019 г.,

сред тях  се конкурират Русе, Бургас, София, но Варна има ново предимство - току-що излязал от печат пътеводител на всички културни столици до 2009 г. Виновниците за тази интересна книга са Любомир Кутин - автор и Община Варна. Любомир Кутин подготвя книжното приключение няколко години с помощта на студенти по културология, които издирват интересни материали. Сред книгите попадат на изследванията на шотландския учен Робърт Палмър, който през 2004 г. публикува свое проучване по въпроса за облика на културните европейски столици. Под редакцията на Нина Локмаджиева и Людмила Димова - имена, чиято професионална биография преди десетелетия се свързваше с варненската журналистика, екипът създава един чудесен гайд с богат снимков материал. Тиражът е общо 1000 книги, като 300 от тях са на английски език и автоматично ще превземат Брюксел. Предвиден е  екземпляр за комисаря, оглавяващ  комисията по култура и младеж в Брюксел, както и за всички родни еврокомисари. Дали Варна ще попадне сред братството на културните столици през годините като Берлин, Порто, Брюж, Ротердам или Солун - всичко зависи от добрата воля на администрация, кмет и общински съвет. Стратегията е готова, а и самото книжно издание на стр. 149 показва стъпките, които местният държавнически елит трябва да извърви, за да се овенчае с успех тази концепция.

Лидерът на общинската комисия по култура доц. Д-р Трошев заяви пред медиите, че не само е прочел, но и проучил в тънкост книжното издание и е убеден в смисъла и ценностните качества на това интересно изследване. Вероятно тази оценка пък говори за позитивното отношение на общинските съветници към инициативата именно Варна да бъде градът, който ще блесне в съревнованието. През 2019 г. освен български град и Италия ще има свой представител, а за италианското звание културна столица се „борят” градове Бари, Равена, Лече.

Началото е поставено, очаква се добър синхрон в работата на местните административни структури както и добра воля от страна на управляващите, защото без общо национална културна стратегия, каквито и чудесни книги да напишем за културните столици в Европа е необходим европейски начин на мислене и в културния контекст на българското развитие.