Анимационен десант за възстановяването на Световния фестивал на анимационното кино във Варна

Мисия Варна

01-12-2010, 09:35

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В средата на декември – на 16-и и 17-и, Варна отново ще бъде филмовата столица на България.

Събитието е „Анимационен десант Варна 2010 – акция за възстановяването на Световния фестивал на анимационното кино във Варна”, а идеята е някога емблематичният за Варна и България фестивал да има своето поредно издание още през следващата година, като за каузата бъде привлечена широката варненска общественост.

Както се полага на подобен десант, основен акцент в него ще бъдат прожекциите на анимационни филми.

Те ще бъдат в зала „Европа” на Фестивален и конгресен център, който е един от основните инициатори на събитието, на 16 и 17 декември от 10.30 ч., 17 ч. и 20 ч. и ще бъдат предназначени за различна по възраст аудитория, а в тях ще бъдат включени и класически и най-нови анимационни творби.

В тях варненци ще имат възможност да видят за първи път от доста години насам селекция от най-доброто от родната анимация на големия екран, а чуждестранните филми ще бъдат осигурени със специалното съдействие на Чешкия център и Френския институт.

За участие в акцията специално ще пристигнат г-жа Весна Довникович - генерален секретар на Международната асоциация за анимационно кино (АСИФА), както и четирима български анимационни режисьори от различни поколения.

Двама от най-утвърдените ни в световен мащаб автори от зрялото поколение като добре познатият на зрителите Анри Кулев и членът на борда на АСИФА Пенчо Кунчев.

Тук ще бъдат и младият Андрей Кулев и ветеранът Иван Веселинов, носител на „Златна Палма“ от Международния кинофестивал в Кан за най-добър късометражен филм за „Малка дневна музика“ от 1971 г.

Те ще се срещнат с варненската публика и на 17 декември, съвместно с водещи представители на варненската общественост, ще вземат участие в кръгла маса, посветена на идеята за възраждането на фестивала на анимационното кино в града ни.

Една от творбите, които Чешкият център в България ще предпостави за участие в „Анимационен десант Варна 2010 – акция за възстановяването на Световния фестивал на анимационното кино във Варна”, е участващият в тазгодишното издание на „Киномания” пълномтражен анимационен филм на режисьора Иржи Барта “На тавана или кой днес има рожден ден” (Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny)

Филмът е копродукция на Чехия, Словакия и Япония от 2009 г.

Това е анимационна приказка за спокойния живот, господстващ в кралството на изоставените играчки. Но идилията продължава само до момента, в който жестокият владетел на империята на злото започва да се интересува от красивата кукла Незабравка. А в борбата за нейното спасяване се проявява истинската сила на приятелството.


Филмът е отличен с множество международни награди:

- Награда за най-добра художествена творба на фестивала“Чешки лъв 2009”;
- Голямата награда на първото издание на Международния кинофестивал за деца “KINOdiseea” в Букурещ – 2009 г.
- Награда на най-добър пълнометражен филм на Международния детски кинофестивал в Ню Йорк (Grand Prize Feature of The 2010 New York International Children’s Film Festival);
- Наградата на чешките филмови критици “Kristian” в категория “Анимационна творба” на Fabiofest 2010;
- Excellence Prize в категория “Анимационен филм” на японския фестивал “Japan Media Arts Festival 2010”

Второто предложение на Чешкия център в програмата е класическата творба "Откраднатият дирижабъл" (Ukradena vzducholod)

Копродукция на Чехия и Италия е от 1966 г. Режисьор е Карел Земан, сценаристи - Карел Земан и Радован Кратки, художник - Карел Земан.

В ролите: Ян Бор, Ян Чижек, Ян Малат, Михал Поспишил, Йозеф Страник, Итка Зеленогорска и др.

Момчешка история от изгрева на “техническия век” – игрален филм с анимационни ефекти. Историята започва през 1891 г. на пражкия Юбилеен панаир, където пет момчета са запленени от фантастичния управляем дирижабъл на предприемача Финдейс. За да привлече хора, Финдейс предлага на децата безплатен полет, но когато успява да набере необходимия брой платежоспособни пасажери се отмята от думата си. Момчетата успяват да останат в дирижабъла и се оказват високо над града, където установяват, че машината въобще не е управляема. Следват много приключения, корабокрушение на пустинен остров, битка с пирати и среща със самия капитан Немо...