Родителите не знаят какво правят децата им в интернет

Животът

07-02-2011, 15:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Децата не са защитени в интернет, както си мислят родителите,

обяви Светлана Коева - един от организаторите на проявите, свързани с деня за безопасен интернет - 8 февруари, на пресконференцията днес по повод европейската инициатива. Тя подчерта, че най-голямата грешка на възрастните е да не обръщат внимание на това, в какви сайтове и социални мрежи влиза детето им, тъй като там е най-голям рискът да стане жертва.

„Проблемът е, че хората от по-възрастното поколение нямат такава потребност от интернет и за тях мрежата е място, в което се търси информация и начин на комуникация, докато за децата интернет прелива в реалния живот и за тях това е живота”, категорична бе Коева.

На 8-и февруари за осми път ще бъде отбелязан денят за безопасен интернет

Инициативата е стартирала от Европейската комисия, като тя отдавна е надхвърлила границата на Европейския съюз. В момента идеята е разпространена в над 68 държави на петте континента. България се е включила в отбелязването на деня за безопасен интернет през 2007 година. Самата програма за превенция насилието в интернет пък е създадена през 1999 година – доста преди да навлезе в България. За първи път тази година кампанията за безопасен интернет ще стартира в 14 града на страната, като тази година ще премине под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот”. Във Варна в 28 училища, от началото на годината работят по теми, свързани с рисковете, които крие интернет. До момента в 12 варненски училища с над 4000 ученици от 5 до 12 клас са били дискутирани именно тези теми.

По време на инициативата, която ще продължи през следващите 10 дни, 20 гимназисти от 8 професионални гимназии и средни общообразователни училища ще проведат информационни срещи с връстници и по-малки ученици. Те са участници в РEER екипа – връстници обучават връстници, и съставят Младежкия панел – Варна, към Националния център за безопасен интернет. Преминали са обучения за възможностите, които интернет технологиите предоставят и рисковете, които крият, усвоили са знания и умения за начините за защита на децата онлайн.

В Деня за безопасен интернет се включва и Община Варна, дирекция „Превенции”, заедно с Националния център за безопасен интернет и асоциация „Родители”. Мотото на проявите е „Това не е просто игра, това е твоят живот!”. У нас за първи път се провежда подобна информационна работа. Тя ще продължи десетина дни в 7 училища.

20 гимназисти от 8 професионални гимназии и средни общообразователни училища ще проведат информационни срещи с връстници и по-малки ученици. Те са участници в РEER екипа – връстници обучават връстници, и съставят Младежкия панел – Варна, към Националния център за безопасен интернет. Преминали са обучения за възможностите, които интернет технологиите предоставят и рисковете, които крият, усвоили са знания и умения за начините за защита на децата онлайн.