Повече от половината варненци са се преброили електронно

Мисия Варна

11-02-2011, 14:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В 24 часа на 9 февруари 2011 г. Информационна система „е-Преброяване” беше затворена.

Интересът към първото за България електронно преброяване на населението и жилищния фонд надхвърли и най-смелите очаквания. Основните резултати за област Варна показват 252650 преброени лица, което представлява 54.3% от общото население на областта. Те живеят в 93783 жилища и се разпределят в 99234 домакинства. Средно в едно жилище живеят 2.7 лица, а едно домакинство се състои средно от 2.5 лица. Жените са 52.1% от преброените, а мъжете – 47.9%.

По общини най-голяма беше активността в община Варна – 68.4% от населението. Следват община Белослав – 36.1%, община Аксаково – 28.8%, община Провадия – 25.4%, община Девня – 20.9% и др.

Преброените лица само за град Варна са 222273, от които 106348 мъже и 115925 жени. Преброените жилища са над 83 хиляди, а домакинствата – близо 88 хиляди.

37 годишната варненката Юлия Йорданова е 250 хилядния варненец, преброил се електронно. Тя се е от район Младост и се е преброила в 22.57 часа на 9 февруари. Г-жа Йорданова ще получи за награда бутилка „Мартини” от Областния управител на област Варна г-н Данчо Симеонов.

В 8 часа на 10 февруари беше даден старта на традиционното преброяване с анкетьори. Преброителите ще бъдат с „работно време” от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Това е времето, през което те имат право да посещават хората от техния преброителен участък.

И по време на традиционното преброяване продължава работа Подпомагащия телефонен център на Националния статистически институт. Един от най-често задаваните въпроси на телефон 0700 16 310 е: Необходимо ли е да се подава допълнителна информация, ако лицата в жилището са се преброили електронно? Важно е да се знае, че при посещението на преброителя трябва да му се предостави уникалния преброителен номер и да се уточни дали всички лица, които живеят в жилището са преброени с този номер. Ако има лица в жилището, непреброени електронно, те трябва да бъдат преброени от преброителя. Ако преброяваните живеят в къща ще им бъдат зададени и въпроси относно сградата. Въпросите от карта „Сграда” са само 9, свързани са с общи характеристики на сградата - дали е обитавана,  намира  ли се в регулация, на колко етажа е и т.н., и отговорите им няма да отнемат много време. За жилищен блок, тези въпроси ще бъдат зададени само на живеещите в първото жилище в блока.

Съгласно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 г., в програмата на преброяването са включени и две извадкови изследвания - за изучаване на раждаемостта и за миграцията. Резултатите от тях са от изключително значение за изследване раждаемостта и репродуктивното поведение, както и миграционното поведение и нагласи на населението. Анкетите ще се попълват само от лицата, които са попаднали в извадките на тези изследвания и отговарят на посочените на самите анкетни карти условия.