Седмицата: 300 = 4 000 000 = 24 000 000 000

Без цензура

19-02-2011, 11:32

Автор:

СВЕТЛАНА ГАНЧЕВА, БНТ Море

Всичко от Автора

Тази седмица съдът узакони политическата чалга,

като постанови, че няма нищо незаконно философи да дават хидромелиоративни съвети за по един милион. На нас това ни струва и 300 лева за съдебните разходи. Един бивш митничар обвини управляващите, че са продали някои държавни интереси за 4 милиона лева, управляващият се обиди на журналистите. А в Института за пазарна икономика изчислиха, че ръководствата на държавата през последните десет години, вкупом са отговорни за неефективното похарчване на 24 милиарда лева.
През това време не само читателите на жълто-черна преса смилаха новини като тази за жена, пребита и удушена от две 16-годишни момчета „с цел грабеж”. И за 18-годишен джигит, парализирал с електрошок шофьора на наетото такси, „защото му се карала кола”. И за полиция от Пазарджик, който пребил седмокласник – съученик на дъщеря му. Момчето прибирало пияната девойка у тях, без дори да има нещо общо с пиенето, но таткото се оказал привърженик на принципа „първо стреля, после пита”.

Полицията достойно защити честта на пагона

и не издаде името му.

Битовите ужаси все повече губят шоковия си ефект обаче и отстъпват пред борсовите цени. Не на златото, а на олиото. И на всичко останало, което за поредна седмица поскъпна и на едро, и на дребно. Социалната лява партия БСП влезе в роля и даде на правителството срок до първи март да вдигне доходите на населението или да се приготви за социални протести. Управляващите, като не могат да вдигнат нашите доходи, предложиха утешение – замразиха своите до края на годината. Гласуването не мина без обвинения и сцени, които без малко да завършат с нападение на Волен Сидеров над Румен Овчаров. Парламентарната шефка обаче ни лиши от възможността, като даде почивка. През почивката ние имахме възможност да поплачем и над нейните думи. Обвинена, че преди популисткото си предложение за заплатите на колегите, тя е посетила Израел с правителствения «Фалкон», Цачева изтъкна, че луксозният полет бил едва ли не по настояване на домакините, тя самата била готова да стигне до Анталия с плуване. Изказването е извинимо, ако вече сте запознати с логиката на дамата – по-рано тя заяви, че дядо й е убит от БКП, тя е била член на същата БКП още като студентка, но това не било срамно – партията била държавата тогава, а тя от малка си била такава – държавността й била кауза.

Може би за да не прегреем от подобни логически казуси, депутатите и тази седмица имаха грижата шефката им да работи по-малко, като пак събираха кворума бавно и мъчително. Съпартиецът й Красимир Велчев обеща да има

«родителска среща» заради неизвинените отсъствия,

които Цачева се опита да извини с кишата, сушата и международното положение, или, в случая - с «командировките, кръглата маса в Благоевград и заледяването по пътищата».

Ако се върнем при парите – безмилостната статистика показа, че и през миналата година гастърбайтерите и еврофондовете са вкарали в хазната повече пари, отколкото преките инвестиции.

В туризма се очаква метеоритен поток

– заради новия данък собствениците на хотели ще започнат да намаляват звездите си или ще избягат в сивия сектор, а селските къщи дори може да фалират според прогнозата на Института за анализи и оценка на туризма. Ресорният замминистърът Иво Маринов само помоли да почакаме, за да видим дали ще стане точно така, което си добра илюстрация за държавната идея за туризъм. При нея на голо поле без правила оставяме да поникне бизнес. При първите конфликти започва говорене колко е важно да има правила. През това време най-малко уважаващите правилата забогатяват за сметка на конкуренцията и потребителите, съсипвайки голяма част от полето. По-разумните все пак започват да налагат някакви правила. Държавата веднага се намесва със свои варианти. Въпреки това на полето започва да расте и нормален бизнес, който няма за цел да натрупа милиони за един сезон. Държавата идва под формата на закони, данъци и такси, след първото плащане бизнесът увяхва, за да натори полето и всичко започва отначало. Изглежда като вечен двигател за пълнене на държавната хазна или страничните й джобове, но ентропията, под формата на укрити данъци и емиграция, неизбежно взема своето. През това време държавата се изненадва, че един от собствените й сайтове за реклама на прекрасната туристическа дестинация България, кани гостите й да видят моста на Колю Фичето в Бяла, Варненско, като поканата е гарнирана с уточнението, че там 18 души са загинали наведнъж в ужасяваща катастрофа. След медийния интерес линкът беше премахнат.

Във Варна също сме на път да произведем туристически забележителности от порядъка на моста, след като съветниците от архитектурната комисия освободиха от строителна забрана още два имота в местността Свети Никола. Същата, в която свалчището вече събаря постройки. Поне туристите ще има откъде да си купуват сувенири. След като кметът обърна диаметрално позицията си спрямо търговците в центъра, остава и пазарът да заприлича на нещо, от което искаш да си купиш спомени. Макар че, ако се изпълни желанието на таксиметровите шофьори за тарифа от 2 и 50 на километър, туристите могат да си останат само с касовите бележки.

Трогателна новина произведе Виенският бал. От светските сводки разбрахме, че това е било събитието на годината, доколкото става ясно - защото никой не се е осмелил да пренебрегне правилата за обличане и да се яви по анцунг, а благотворителна томбола сред каймака на обществото събрала «невиждан досега приход от 5 045 лева». За простосмъртните започна подреждането на политическия предзиборен цирк. След Алексей Петров президенската си кандидатура обяви Волен Сидеров, а Васил Иванов-Лучано реши да издигне Иван Славков – Батето. Защото бил известен по света. Бившият син лидер Пламен Юруков пък си направи нова партия –  “Воля, отговорност, толерантност - консерватори”. В БСП трябваше да преглътнат разследването на австрийския "Курир" за лобистка дейност на бивши австрийски политици, срод които Ернст Щрасер, съветвал правителството на Станишев. Знае се, разбира се, че старите грехове има дълги сенки, според социолозите обаче и те не са достатъчни, за да покрият сегашните властови избухвания.

Според проучването на АФИС

управляващите продължават да губят от народното доверие

и ако изборите бяха тези дни, ГЕРБ щеше да води на БСП само с 9 процента. Затова пък се вдига рейтинга на непризнатия от съда главен мюфтия. Алиш Хаджи получи приветствия и от президента, и от премиера, а американският посланик му отиде на крака, за да даде наставления за реда в общността и в държавата. По същото време колегата му в Турция си четеше предупреждението, получено от домакините. Посланикът там защити арестувани репортери, а правителството просто му каза да не им се меси във вътрешните работи. Съдът също огласи някои свои идеи за нашите пари. Макар че преди две години съдебните такси бяха повишени, Висшият съдебен съвет май смята че не са ни достатъчно скъпи и заговори за ново вдигане на цените. Само дето преди 12 години издръжката на съдебната власт е била 57 милиона лева, сега е около 500 милиона, а глобите за лошо правосъдие от Европа не спират да се увеличават.

Премеждия имаше отново и премиерският кортеж. Пострадалите твърдят, че спецавтомобилът просто изскочил срещу тях в насрещното, охранителите, естествено, твърдят обратното, а кой ще получи фиша накрая, е ясно. Но пък покрай поредната катастрофа разбрахме, че премиерът, освен всичко друго, е развил и свръхсетивни способности, защото още сутринта преди катастрофата имал «предчувствие». Все пак, поне пешеходците можем да сме спокойни –

Борисов заяви, че лично е наредил на охраната си да спира на пешеходна пътека

Разбрахме и за други нареждания. Или «молби». Борисов съобщи тази седмица, че съветникът му Румен Миланов става шеф на Центъра за борба с корупцията и организираната престъпност в България, а неговият шеф вече го е помолил да назначи в БОРКОР Елеонора Николова и Петко Сертов. Същият Сертов, за когото и премиерът, и вицето му Цветанов повече от една година обясняват, че ни излага пред Европа и пред НАТО. Същият, който беше заменен като шеф на ДАНС покрай скандала «Трактора». Назначението на Сертов, гарнирано с обвинения, че ДАНС «генерира проблеми със сигурността, а не спокойствие», доведоха до оставка – сегашният директор Цветлин Йовчев напусна още същия ден. Останаха само въпросите за генераторите на големите проблеми. Ако пожелае, Йовчев би могъл да им отговори, подобно на бившия заместник директор на митниците Антоний Странджев. Той директно обвини висш държавен служител – със сигурност от ГЕРБ, може би министър, може би на вътрешното ведомство – че е взел 4 милиона лева подкуп, за да покровителства хора от акцизния сектор. Дни преди това премиерът Борисов бе обявил Цветанов за «3 в 1» - министър до последния предзиборен момент, председател на предизборния щаб и вероятен кандидат за президент. Затова след митничарската бомба не му остана нищо друго, освен да се разсърди на журналистите, които му зададоха въпрос за 4 милиона лева, и да напусне обиден пресконференцията, свикана за да оповести кой ще ръководи борбата с корупцията. Тази новина почти надмина по отразяване шевовете по премиерското чело, получени във футболна среща. Този път поне в извънработно време. Софийски театрали дори изпаднаха в умиление, че въпреки раната, премиерът не пропуснал да изгледа «Големанов» и да си поговори с артистите. Други театрали по това време се радваха на успеха на Георги Господинов, който получи реален шанс да се пребори за бродуейско представление с пиесата “Апокалипсисът идва в 6 вечерта”. Ако и това не ви утешава, не се предавайте – учени, този път не британските, а от Илиноис и Торонто, са установили, че патриотите са по-здрави. Та мислете поне за здравето си.