Младите хора на Варна готвят мащабен фест с над 1000 събития това лято

Мисия Варна

12-04-2011, 19:00

Снимка:

СНИМКА: ВарнаУтре

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Фестивалът ще е нещо мащабно", констатира днес кметът Кирил Йорданов на срещата с организаторите на предстоящия в края на юни младежки фестивал  FunCity.

Млади хора, творци, неправителствени организации ще се изявяват в областта на музиката, спорта, визуалните и танцовите изкуства, театъра, игрите, занаятите и т.н.

Всеки посетител пък ще може да изпробва някой занаят, да походи на въже, или да стреля с лък.

Идеята за събитието дойде в началото на октомври миналата година, когато младите хора на Варна поискаха на среща с кмета, общината да финансира техен фестивал, макар и още да не беше съвсем избистрена концепцията му. Оттогава младежите във Варна работят усърдно по организацията и визията вече е оформена: Ще бъде амбициозно, мега забавно и пъстро!

Днес младите хора се явиха на срещата в общината подготвени с конкретни искания и въпроси, представиха изработена програма с фиксирани дейности, локации и дни.

FunCity ще се проведе от 25 юни до 3 юли на територията на Варна в Морска градина - на входа и алеите, главно около Морско казино, сцена „Раковина”, Летен театър, сцена „Амфитеатър”, централен плаж.

Какво ли няма да има на този фестивал. Ще има джаги, малък цирк с пътуващи артисти, стена за катерене,  шатри, в които ще се провеждат уоркшопове за около 30 вида занаяти, стенописи за деца и т.н.

Национално младежко изложение също е включено в програмата на феста.

Fun City ще включва около 19 и все атрактивни спортни състезания и демонстрации - стрелба с лък, хек на мрежа, кану каяк, скейт, BMX състезание, Европейско първенство по кънки, паркур, слаклайн. Ще има дори и война с водни пистолети.

За една вечер ще бъде затворена и улица във Варна за скейт състезание. Най-вероятно това ще бъде едната лента на "Осми Приморски полк" от завод "Дружба" до кръстовището на бул. Чаталджа. Това ще стане след 9 вечерта, за да се избегне дневния трафик. Скейтбордисти ще се състезават в две дисциплини - за скорост и трик.

Младите търсят и стена за изрисуване на графити. Тя трябва да бъде истинска, винил и ламарина няма да свършат работа за този вид изкуство, обясниха те. Необходими са им освен около 80-метрова стена и голямо скеле, което изисква сериозен финансов ресурс. Една от идеите на младежите е фасадата на рушащата се сграда под Обсерваторията да стане платно на графитите. Общинарите обаче не бяха сигурни чия собственост е тя. Още няколко идеи за локации бяха предложени, но тепърва ще се вземе решението, дали да бъде на стена на сграда, или да бъде изградена изкуствена стена, специално за графити, която всяка година да сменя облика си.

Ежедневни концерти ще има на различните сцени в жанрове от фолклорни танци и песни, през всякакви пърформънси и импровизации, като рецитиране на стихотворения на скейтборд, модни ревюта, до DJ миксиране и бийтбокс батъли.

Всяка вечер на сцена "Амфитеатър" пък ще има концерти. Посрещането на Джулая - вечерта срещу 1-ви юли, естествено е запазена за рок. През другите вечери ще има лайвове в различни жанрове - хип хоп, хардкор, джем сешъни и т.н.

Младежи от Испания, Германия и Чехия, членуващи в Европейската доброволческа служба, ще представят своите страни на "Масата на моята държава".

Да не забравим да споменем и изложбите, кино прожекциите и пленерите. Артин Вижън ще отправят 48-часово предизвикателство, в което участниците ще разполагат точно с два дни да сглобят филм.

"Светът лудо се е променил само за някакви си 30-40 години", коментира кметът, когато младите хора му обясниха какво са музикалният стил хардкор, изкуството паркур (за преодоляване на препятствия в градски условия) и слаклайн (ходене по равна, здраво опъната между две дървета лента).

Младежите обясниха на кмета, че всеки уикенд в столичните паркове младежи практикуват слаклайн и това е напълно безопасно, както за  практикуващите го, така и за дърветата. "И тук се практикува, но никой не е решил да ви каже", обърнаха се към кмета младите хора.

"Колкото и оспорими откъм смисъл да изглеждат тези занимания, са и доста сложни за организиране и изпълнение", каза кметът Йорданов и предупреди "Предоставя ви се възможност всичко това да се случи, от вас зависи как ще се впише в делника на хората".

Председателката на общинска комисия "Младежки дейности и спорт" Калина Попстефанова коментира, че се радва, че младите хора търсят подкрепата на общината и тя трябва да им я даде, защото иначе става твърде опасно.

Младите се обърнаха към общината с няколко молби. Да им бъде осигурено електричество на поляната зад кривото дърво, където мислят да разположат цирк "Комбо". Това е цирк от акробати и танцуващи артисти, животни няма да има. Инж. Стоян Димитров, шеф на общинската дирекция “Инженерна инфраструктура”, им обеща ток там и им даде личния си телефонен номер, ако имат нужда от него и в бъдеще.

Посетителите и съоръженията на фестивала ще имат нужда от охрана. По тази тема ще се мисли, но кметът и генерал Веселин Петров, зам.-кмет по сигурността, обещаха, че ще бъде осигурена охраната на събитието, с помощта на органите на реда и частните фирми.

Относно застраховките обаче, ще трябва участниците сами да се погрижат за тях. Това е обичайна практика за събития от подобен тип, обясниха общинарите на младите хора.

Повечето от активните организатори на феста имат опит не само в практикуването, а и в преподаването на алтернативните спортове и дадоха дума, че както винаги, внимателно ще преценяват риска, защото осъзнават, че носят отговорност.

Младежите поискаха още и няколко бара, където ще се предлагат само и единствено безалкохолни напитки, джагите да бъдат поставен под арките на входа на Морската, в случай на дъжд и т.н.

Лайънс клуб са изявили желание да извършват безплатни очни прегледи на посетителите на фестивала.

Доброволци пък обещават да чистят по време на феста.

Младите хора заявиха, че подхождат отговорно към идеята и осъзнават, че от изпълнението на този първи фест, зависи дали ще стане ежегоден.

Ние пък нямаме търпение да видим и усетим целия ентусиазъм, енергия и креативност, които FunCity се очертава да внесе в морската столица.