Марешки и кметът се караха предизборно

Мисия Варна

10-08-2011, 11:41

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Репортаж "на живо" от сесията на Общинския съвет в зала Пленарна на Общината.

Солени обвинения, иронични забележки и директни обвинения в популизъм си размениха кметът Кирил Йорданов и претендентът за стола му - аптекарят Веселин Марешки.

Повод за това стана предложение, внесено в дневния ред от Марешки: Общинският съвет да замрази всички процедури за обществени поръчки.

То явно визираше отмяна на конкурса за избор на строителни фирми за ремонти на улиците в града на стойност 160 млн. лева, обявен преди 10-ина дни от общинската администрация.

"Това е класически изборен случай, много шум без стойност, опаковка без съдържание", така определи кметът Йорданов предложението на конкурента си. Според него съветниците, застанали зад тази идея, "само си чешат езиците", защото процедурата е обявена и не може да бъде спряна.

"Не ми харесва надменното ви отношение към Общинския съвет като цяло, съветниците и респективно към варненци", заяви Марешки в отговор.

Той на свой ред обвини кмета в предизборна агитация, тъй като тръгнал да отговаря на въпрос, който не му е бил зададен.

"Хубаво започвате, ама не винаги знаете как да спрете", репликира Йорданов. Опитът му да отговори на аптекаря обаче беше прекъснат от съветника от БСП Панко Анчев, който призова местният парламент да се върне към дневния ред.

"Нервен сте, г-н Анчев, може би не сте си доспал или нещо друго", подхвърли кметът преди да си седне.

Над 2 часа общинските съветници гледаха и променяха дневния ред, после имаше и питания към кмета: защо литораслите се скубят, а не се изрязват, кога ще почне ремонтът на ул. "Ген. Колев", защо не са заделени 500 000 лева от бюджета, за да спрат наводненията на бул. Христо Ботев 8.

Едва преди 10 минути съветниците започнаха гласуванията по точките. Освен почивния 15 август, те приеха нови имена на улици, почетен гражданин на Варна - г-жа Миглена Михайлова, за която простете невежеството ни, не знаем коя е, а и никой от съветниците в залата не знаеше това, може би само единици от БСП, които аплодираха решението - ще ги попитаме в почивката.

11:50

Започна дебатът за това дали общинската фирма Градски транспорт да изкупи частния превозвач "Транстриумф", за да може община Варна да получи 100 млн. евро от европрограми за транспортната схема на града.

Според противниците на предложението (с трибун Веселин Марешки) доста по-чисто би било да се купят отделно автобусите, гаражите и по този начин да се помогне на частника, който ще остане без работа заради изискването всички линии да са на публична фирма, за да бъдат усвоени тези публични средства.

12:10

Сега думата взе Янко Станев и започна спор между него - от трибуната, и съветниците от БСП в лявата част на залата, на тема: Кой откога не се е качвал на автобус от Градския транспорт.

12:18

"Трябва внимателно да се преговаря с частната фирма, както и юридически добре да се обмислят нещата, защото и останалите транспортни фирми, на които са били отнети линии през годините, също биха имали претенции. Току-виж се появил с мераци и политическият комисар на ГЕРБ с неговите 3 автобуса", заяви Борислав Гуцанов.

Той предложи общината да гарантира с вземанията си кредита за покупката на Транстриумф, а не със собствеността на "Градски транспорт". Според него залагането на общинската фирма би я изложило на риск от фалит и съответно на задкулисна приватизация.

Бившият председател на съвета, който е обвиняем по дело за източване на Градски транспорт, попита и защо въпросът за покупката на Транстриумф се поставя едва сега на заседание на Общинския съвет, след като по този проект се работи от 2 години.

12:20

Механизми и срещу вдигане на цената на билетчето при връщане на монопола в градските превози поиска още лидерът на БСП.

Янко Станев обаче припомни, че по закон по-малко от 9 месеца преди изборите не може да се взима решение за теглене на кредит от общината. Затова единственото решение е Градски транспорт да изтегли кредита.

12:25

Думата пак взе Радослав Коев, който явно се е нагърбил със задачата да разяснява на съветниците сложната сделка и да успокоява духовете.

"Радослав Коев често е много добре подготвен и с този отработен тон успява да ни успи и да не разберем какво решаваме", предупреди в типичния си стил Марешки.

Гуцанов пак взе думата и зададе директно риторичен въпрос: "Да не би да иамте мераци за скрита приватизация на "Градски транспорт"?"

12:27

Започна поименно гласуване на предложението.

Председателят на общинския съвет Николай Апостолов днес също е особено духовит: Прочетете пак предложението, само да има мир и любов, думата дума отваря - кажете, г-н Марешки, са само част от "бисерите" му днес

12:32

Предложението Градски транспорт да получи мандат за преговори за изкупуване на Транстриумф беше прието.

12:50

Продължава спорът по предложениеито на Гуцанов кой, как и под какъв контрол ще тегли кредита по сделката на "Градски транспорт".

Сега партиите предлагат кой да влезе в комисията за преговори.

Продължава »