33 бг филма на 30-ото издание на „Златна роза”

Мисия Варна

12-09-2011, 11:58

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Цялата българска пълнометражна продукция, създадена от миналото издание на фестивала до това, ще бъде излъчена на "Златна роза". Някои от заглавията са премиерни за България.

33 филма ще бъдат излъчени на фестивала за българско кино "Златна роза", който ще се проведе във ФК от 7 до 13 октомври.

Цялата българска пълнометражна продукция, създадена от миналото издание на фестивала до сега, ще бъде излъчена на "Златна роза". Някои от заглавията са премиерни за България.

Това съобщи току-що Ирина Канушева от Националния филмов център.

15 са пълнометражните ленти, 12 от които ще участват в конкурсната програма.  От филмите, които ще се състезават, 6 са с държавна подкрепа в лицето на Националния филмов център (НФЦ) и БНТ.

Ще бъдат излъчени и 18 късометражни филма, които комисия е избрала от около 50 ленти. Те ще бъдат излъчени в 3 програми от по 6 филма в зала 1.

В зала 2 пък е предвидена и ретроспективна програма на филми, които са печелили наградата на фестивала през годините. Няма как да бъдат излъчени всичките, но ще бъдат подбрани някои от по-интересните заглавия. Входът за прожекциите е безплатен.

Паралелно, благодарение на Националната филмотека, в Градската галерия ще бъде открита изложба с плакати на фестивала през годините, както и с афиши на филми, които са печелили "Златна роза" в 30-те издания на фестивала.

Няколко годишнини ще бъдат отбелязани на 30-ото издание на "Златна роза". Фестивалът отбелязва и 50-и рожден ден от първото си издание през 1961 г. През 2011-а с този фест ще се отбележи 20-ата годишнина от създаването на ФКЦ, отбеляза г-жа Канушева.

По време на фестивала ще бъде представена книгата на журналистката, актриса и критик Геновева Димитрова "Въртележка на абсурда". Книгата прави паралел между това, което не се случва в българското, но се случва в руското кино, каза Людмила Дякова, гл. редактор на списание "Кино".

Засега не е определен председателят на журито, но се знае в какъв състав ще бъде: проф. Боян Биолчев (писател и сценарист, бивш ректор на Софийски университет), Светла Ганева (кинооператор), Ернестина Шинова (актриса), Бойко Станкушев (журналист) и Стефан Командарев (кинорежисьор).

Ще бъдат връчени две награди "Златна роза" - за най-добър късометражен и най-добър пълнометражен филм, наградата на Варна, както и награди за най-добра режисура, операторско майсторство, сценарист, главна мъжка и женска роля, режисьорски дебют, два диплома за конкретни индивидуални постижения и награда за дебют.

"Надявам се наградите да отидат в ръцете на най-достойните", каза Георги Стоянов, председател на съюза на българските кинодейци.

Александър Донев - кинокритик и бивш директор на НФЦ, благодари на екипа на ФКЦ и на бившия шеф на фестивалния Илия Раев за съдействието. По думите му, без тях този фестивал нямаше да се проведе. Донев пожела успех на Тошко Гяуров, което зае мястото на Раев.

Миналата година "Златна роза" е имала около 10 хиляди посетители, организаторите се надяват и тази година на голям обществен интерес, отбеляза още г-жа Канушева.

Очакват се и международни гости от Македония, Русия, Франция, Германия.

Откриването на 7-ми октомври засега остава изненада. Единственото, което издадоха днес е, че няма да бъде филм от програмата на фестивала.

Миналата година филмът „Източни пиеси” на режисьора и сценариста Камен Калев спечели "Златна роза" за пълнометражен филм. Тази година неговият втори филм "Островът" ще бъде излъчен за първи път в България. Мариета Печанска е "варненската връзка" в продукцията.

През 2010 г. наградата за най-добър късометражен филм получи „Парче от дъгата” на режисьора Стефан Чернев.

Най-голямото събитие в света на българското кино, се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център” съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Артин вижън и в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека. ВарнаУтре.бг е медиен партньор на кинофорума.

Филми от програмата на "Златна роза 2011"

Конкурс ПЪЛНОМЕТРАЖНИ (12 заглавия)

АВЕ, режисьор: Константин Божанов - ПРЕМИЕРА ЗА БЪЛГАРИЯ, дебют за Божанов, селектиран за участие на фестивала в Кан
БАКЛАВА, режисьор Алексо Петров - ПРЕМИЕРА ЗА БЪЛГАРИЯ
КЕЦОВЕ, реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов - ПРЕМИЕРА ЗА БЪЛГАРИЯ
КОРАВИ СТАРЧЕТА, реж. Пламен Масларов & Ивайло Пенчев - който взе наградата на ФЖМК към СУ на "Любовта е лудост"
ЛОРА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР, реж. Димитър Коцев – Шошо
МАЛЪК-ГОЛЯМ, режисьор Ясен Григоров
ОПЕРАЦИЯ „ШМЕНТИ КАПЕЛИ”, прод. Влади Въргала
ОСТРОВЪТ, режисьор Камен Калев - ПРЕМИЕРА ЗА БЪЛГАРИЯ, филмът беше селектиран за участие на фестивала в Кан
СВЕЩЕНА СВЕТЛИНА, реж. Георги Тенев
СВОБОДНИЯТ ВИК НА РИБИТЕ, реж. Вилма Кийнер
LOVE.NET, реж. Илиян Джевелеков
NО. 1, реж. Атанас Христосков, дебют за режисьора

Конкурс КЪСОМЕТРАЖНИ (18 заглавия)

БУКЕТЪТ, реж. Катя Тричкова, 21 мин
ВИКТОР, реж. Георги Грошков, 7 мин
ВЛАКОВЕ, реж. Павел Веснаков, 17 мин
ВТОРИ ДУБЪЛ, реж. Надежда Косева, 27 мин
ВЪЗГЛАВНИЦАТА,реж. Ана Китанова, 12 мин
ДЕМОНИ, реж. Александър Етимов, 5 мин.
ДОБРИЯТ СЪСЕД, реж. Иван Митов, 15 мин,
ЗАЛА № 4, реж. Димитър Димитров, 16 мин
ЗАЛОЖНА КЪЩА, реж. Нешка Караджинска, 9 мин
ИСТОРИЯ С ТОРТА, реж. Милко Йовчев, 12 мин
КЪДЕ МИ Е ГЛАВАТА, реж. Ненко Генов, 7 мин
МОЯТ УМОРЕН БАЩА, реж. Майя Виткова, 14 мин
НЕПОЗНАТАТА, реж. Емил Денев, 16 мин
ПИСМОТО, реж. Доротея Друмева, 30 минути,
СЕДЕМ ВНИ В РАЯ, реж. Таня Богомилова, 30 мин.
ТРЕТИЯТ, реж. Слав Ламбринов, 12 мин
УСЛУГАТА, реж. Борис Николов, 33 мин
ШОПИНГ, реж. Димитър Коцев-Шошо, 7 мин

Извън конкурса (3 заглавия) - Международни копродукции

МАЙКИ (Македония/България/Франция ), реж. Милчо Манчевски
И НЯМАШЕ ПО-ДОБЪР БРАТ (Русия/Азербайджан/България), реж. Мурад Ибрахимбеков
ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯ ЖИВОТ (България/Финландия), реж. Тонислав Христов, документален