LIVE: Протестът заради Катуница във Варна

Мисия Варна

26-09-2011, 20:54

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В момента във Варна, София и Пловдив има протести за случилото се в Катуница. Наши репортери се движат с тълпата в морската столица и предават информация на живо!

19:48

Протестът пред Катедралата се превърна в шествие. Над 1000 души преминаха по бул. "Княз Борис" с викове "Българи юнаци!" и в момента тълпата е пред офиса на ДПС на площад "Мусала".

Средната възраст на протестиращите е около 20 години, повечето са много млади хора.

20:14

Шествието се върна до Катедралата и е отправи към Колхозния пазар. На светофара преди Колхозния жандармерия заварди булеварда. В момента всички хора стоят и викат "Българи юнаци! и "Циганите на сапун!"

20:36

Появи се Костадин Костадинов, който се обърна към тълпата:

"Варна показа, че може да се защитава, но аз няма да се бия с български полицаи заради мангали!"

Протестиращите се пръснаха по малките улички между Владислав и "Д-р Пюскюлиев", но целта остана същата - вървим към Максуда. Виковете "Българи-юнаци!" не секват. Граждани и хора, които живеят по маршрута излизат и ръкопляскат

20:38

Появиха се полицаи от жандармерията, които заедно с протестиращите се движат по малките улички към Максуда. Засега няма буйства и вандализъм!

20:49

В района на "Billa" около Автогарата сме и призивите се превърнаха в "Българи, излезте!". Хората от балконите в съседните блокове скандират "Българи, юнаци!".

21:05

В Максуда сме. Видяхме силуети на хора с бухалки в квартала.

На улица "Пеячевич" жандармерията е блокирала пътя.

От едната страна циганите хвърлят камъни, протестиращите не спират да скандират.

Полицаите ни гонят. Много е страшно!

21:27

След стълкновението на улица "Пеячевич" демонстрантите бяха отблъснати.

Те се тръгнаха към мол Варна с думите: "Дотук беше добре, не трябва да има жерви!".

Стигнахме до мол Варна.

Опитаха се да блокират движението, но жандармерията със щитове и палки ги отблъсна към мол Варна.

Костадин Костадинов, кандидат за кмет на Коалиция "Варна утре", размени няколко думи с полицаите със спокоен тон. Те изведнъж го проснаха на земята по лице, закопчаха го с белезници и го качиха в колата.

21:50

Около 10 българи са нападнали три ромски семейства, включително и деца, в гетото във Владиславово. Това ни съобщи Франк Абас, германец, който живее в квартала.  По думите му, ромите са хванали палки и каквото намерят, за да се защитят. Полицията е успяла да предотврати сериозен конфликт и е обещала да пази цяла нощ в квартала, стига всички да се приберат у дома.

"Това не са нормални хора. Нормалните българи искат мир. Българите трябва да искат демокрация, тези търсеха конфликт, искаха да разпалят етнически конфликт!", заяви Франк пред ВарнаУтре.бг.

22:45

Кандидатът за кмет Костадин Костадинов е в 1 РПУ, потвърдиха от полицията. При него е адвокат Христо Христов, който е втори в листата на Коалиция "Варна Утре".

Междувременно пристигнаха още трима адвокати, научили за случилото се от медиите и изявиха готовност да помогнат безвъзмездно на арестувания лидер на ВМРО във Варна.

Пред сградата на 1 РПУ са както съпартийци на Костадинов, така и много журналисти, станали очевидци на ареста.

Kолегите са категорични, че Костадинов по никакъв начин не е предизвикал полицаите. Арестът е станал след края на протеста, докато той е призовал присъстващите да се разотидат.

23:02

Освен Костадинов, в 1 РПУ са задържани още 20-ина души. Според адвокат Христов са предимно млади хора под 20 години, има и момичета. В момента всички очакват освобождаването на Костадин Костадинов, но не се знае, дали това ще се случи тази вечер.

23:55

Освободиха Костадин Костадинов. Пред сградата на 1 РПУ той коментира, че полицаите са се държали добре с него, не му е упражнявaно насилие по време на ареста и след това.

Той смята, че всичко, случило се тази вечер, можеше да се избегне, ако шефoвете на полицията са били с тълпата и са говорили с тях, както е направил самият той на светофара пред Колхозния пазар. По думите му, той е успял да успокои най-екзалтираните участници в митинга.

Пред РПУ-то го чакаха майка му и баща му. Получил е подарък от началника на 1 РПУ Атанас Михов, който също е историк по образование. Книгата е за историята на село Николаевка.