Костадин Костадинов: Никога не съм коментирал действията на полицията, няма да го направя и сега

Мисия Варна

27-09-2011, 10:21

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Декларация на Костадин Костадинов - заместник-председател на ВМРО, кандидат за кмет на Коалиция "Варна утре", по повод снощния протест и задържането му от полицията

Протестът във Варна беше мирен – нямаше сбивания и вандалски прояви.

Това заяви тази сутрин в интервю за TV 7 кандидатът за кмет на коалиция Варна утре Костадин Костадинов. Той беше задържан около 9 часа снощи след протеста в подкрепа на жителите на Катуница. Костадинов беше освободен от Първо РПУ в полунощ, когато стана ясно, че има редовна регистрация на кандидат-кмет.

„През цялото време, докато това самоорганизирало се шествие обикаляше из Варна, се опитвах по някакъв начин да накарам  хората да не стигат до крайности. И, слава Богу, нямаше сбивания и вандалски прояви. Точно накрая, когато  шествието се разпръскваше, се намесиха жандармеристи, които, после разбрах, пристигнали от Шуменска област. Тогава бях задържан и аз. Ситуацията беше изключително абсурдна. Докато  се опитвах да кажа на последните хора да тръгват вече, бях блъснат в гърба. Попитах защо и бях проснат на земята“, разказа Костадинов.

„Лице с редовна регистрация за кандидат-кмет е било задържано снощи в общата група, когато разпоредих задържането на всички, които могат да бъдат задържани“, коментира пред TV 7 шефът на ОДП-Варна Димитър Димитров. Според него кандидатът на Варна утре бил освободен след консултация с Окръжния прокурор. Димитров освен това намекна, че Костадинов бил задържан заради „лице със сходна фамилия“, очевидно визирайки създателя на Фейсбук страницата за националния протест.

Според комисар Димитров снощи е имало 23-ма задържани. 3-ма непълнолетни са били освободени след беседа с родителите им, пусната е и 1 жена. Има и леко пострадал след удар в главата полицай. „Днес ще действаме различно: няма да допуснем шествието да напусне терена на предварително обявената проява“, заяви шефът на полицията.

„Никога не съм коментирал действията на полицията, няма да го направя и сега“, категоричен беше Костадин Костадинов. „Редовите полицаи снощи имаха нещастието да бъдат разположени  между две тълпи. Едната, това видях със собствените си очи, излезе от циганската махала с коси, брадви и ножове. На площада преда Катедралата имаше  около 2000 човека и нямаше нито един въоръжен, имаше семейства с деца, имаше ученици, възрастни хора, нямаше агресия“, обясни Костадинов.