LIVE: Протестът, ден трети

Мисия Варна

27-09-2011, 17:52

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Репортери на ВарнаУтре.бг са на мястото на събитията. Предаваме репортаж на живо тук!

17:50

Тази вечер повече от час преди 19 ч - обявеното време за старт на протеста, кордон от 40 полицаи с каски и щитове и 7 полицейски коли и микробуси на жандармерията отцепва района пред Катедралата, където в 19 часа се очаква нов протест заради събитията в Катуница

19:00

Полицията отклони групата от около 100 младежи, която беше започнала да се събира пред Козирката. В момента вървят към Адвокатската градинка.

19:05

"Българи, излезте!" В момента колоната със скандиращи млади хора се отправя към Фестивалния комплекс, където ще започне дебатът на кандидатите за кмет на Варна, който ще се излъчи по тв7.

19:10

Колоната спря на Севастопол. Протестиращите стават все повече - около 300-400 души.

"Българи, юнаци!" изведнъж избухнаха в радостни бурни викове и ръкопляскания - внушителна група хора с развети знамена се зададе по "Княз Борис". Появата на подкрепа повдигна неимоверно духа на всички.

С приближаването на агитката обаче се оказа, че това са "някви дърти" (по коментарите на по-малките) привърженици на БСП, с плакати "Гуцанов за кмет", които отиваха към дебата пред ФК. С тях беше и самият Гуцанов. Реакцията беше мигновена, обратът - категоричен.  Стройните редици на активистите в червено бяха освиркани и съпроводени с възгласи "Продажници!"

19:25

Групата вече се увеличи до към 1000 човека и всички тръгнаха покрай Икономическия по "Братя Миладинови". На "Любен Каравелов" ги изненада отряд жандармеристи, което доста стресна по-малките деца. Чуваха се възгласи: "Какво става тук, тези са готови да ни бият!"

Малко по-рано се появи по-възрастен мъж, който показа синини от вчерашния бой с палки и се опита всячески да разубеди децата около него, които бяха на възраст между 14 и 16 години. Обясни им, че в Каменар са се въоръжили и са готови да слязат към града и че полицаите са обградили целия град и ще бъдат безкомпромисни. Той ги посъветва да си викат в центъра, но да не предприемат никакви действия. Въпреки това, всички тръгнаха, в момента сме пред Общината.

19:35

Групата стигна до паметника пред Общината. Там се усети доста голямо колебание и отново започнаха с виковете срещу циганите. Усеща се нетърпение и агресия. Участниците в протеста са изключително чувствителни към снимки и журналисти. Говори се, че ако те запечатат на снимка, след това полицията ще те потърси.

След това отново тръгнаха към Севастопол, тук ги очакваше още по-голяма група и още повече полицаи.

Настроението хич не е ведро, макар че в момента скандират "Българи юнаци!". Тръгваме към ФК!!

19:48

Все повече хора се стичат към ФК и... спират. Точно пред Хепи е кордонът, полицаите са в две редици, зад тях има няколко униформени с кучета. Между кордона и протестиращите се образува нещо като ничия земя - там само фотографите и операторите притичват. Някой хвърли димка, а единият от полицаите каза съвсем искрено: "Оф пак ли димки, ех как ги мразя"

От другата страна, откъм сцената:
Дебатът започна и в същия момент се чуха скандиранията на протестиращите, които приближиха. Бареков предупреди от сцената, че жандармерията ще ги спре.

Действително кордонът на жандармеристи с щитове и каски е спрял тълпата от около 200 човека пред ФК.

Протестиращите хвърлят димки, една от тях удари оператор на БНТ. Полицаите тръгнаха към тълпата и ги блъскат и притискат в обратна посока.

Пред кордона има и полицаи с кучета. В момента кордонът е с около 200 метра по-нагоре, а групата успя да избяга към хотел Черно море.

20:06

Полицията като че ли успя да отблъсне протестиращите, но очевидно по съседни улици на площада се появи група рокери. Те засега сравнително тихо слушат дебата. Включваха се с бурни реплики единствено при обсъждането на първия въпрос - отношението към протеста и случващото се в Катуница.

Към 22 ч, Дарик Варна:

54 души са задържани от полицията по време на днешния протест във Варна, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. 10 от тях са непълнолетни, има и една жена. Десетима са арестувани още преди началото на протеста.

По-рано през деня са задържани и трима роми с 20 бутилки със запалителна течност тип "коктейли Молотов".

Сред десетките арестувани тази вечер по време на протеста беше и репортерът на Дарик Варна Калин Руменов.

Малко след 9.00 ч. репортер на вестник „Народно дело” се свърза с главния редактор на варненския клон на Дарик, за да съобщи за задържането на отразяващия журналист. След разговор с полицаите, които пазеха Калин, той беше освободен.

Eто и неговият разказ:

Бях в района на Козирката, когато видях сблъсък на няколко души на около 20 метра от мен. Затичах се натам, за да видя какво става, размахвайки журналистическата си карта. Без да се усетя, бях повален с три удара на палка. Успях да кажа на двамата полицаи, които ме държаха, че съм журналист, и им показах документа си. „А, журналист, добре...”, каза единият и отслаби хватката си. Вече изправен, ги попитах за техните имена. Отговорът беше: „Щом питаш за имена...” и ми сложиха белезници.

Калин Руменов беше арестуван в продължение на около 20 минути.