Николай Недков: Кирил Йорданов похарчи неефективно 900 млн. лв за инфраструктура

Мисия Варна

29-09-2011, 18:06

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Недков зададе 7 въпроса за инфратруктурните разходи, извършени по време на 3-те мандата на Йорданов.

Кандидатът за кмет на Варна от Синята Коалиция Николай Недков зададе, чрез медиите, въпроси на Кирил Йорданов, за това как се харчат парите на варненци за инфраструктура

Недков даде няколко примера за "некомпетентното и корупционно харчене на парите на данъкоплатците във Варна":

„Най-скъпата баня“ е площад „Независимост“, където на мястото на красивия гранит бяха поставени италиански плочки за 150 лв./кв.м. през 2003 г., и последваха 4 скъпи ремонта.

Другият пример, който даде "синият" кандидат бе с „предизборното ларго на Кирил Йорданов“ - в близост до „Дупката“ върху гранитните плочи се поставят циментови. "В кой европейски град пешеходната зона не е от камък?", попита Николай Недков.

"Със средствата усвоени за ремонт на ул. „Девня“ - 10 млн. лв могат да се построят 2,5 км магистрала", коментира още Недков. По думите му, пробивът на бул. „Васил Левски“ пък струва на варненци 3,8 млн лв – пари, достатъчни за изграждането на 1 км магистрален път.

Въпросите на Николай Недков към кмета в последните 12 години Кирил Йорданов:

1. Колко струва ремонтът на централния площад?
2. Има ли технически проект за начина на изпълнение ?
3. Има ли обществена поръчка?
4. Какви са гаранционните срокове?
5. Кой избира плочките?
6. Защо се препокрива цялата улица? Защо върху здрава мраморна настилка се слагат некачествени бетонни плочки?
7. Кой ще приеме и гарантира качеството на ремонта?

Според отчета за 12-те години управление на Кирил Йорданов, за инфраструктура са похарчени 900 млн. лв. "През тези години се е извършвало неразумно разточителство", заяви Недков.

Кандидатът за кмет на Сината Коалиция предложи ефективен план за управление на инфраструктурните проекти, който включва:

Създаване на паспортизация на по-сериозните инфраструктурни проблеми, с приоритет на общо-значимите проекти; Съгласуване на плановете  с камарите и съюзите на архитектите и инжинерите в проектирането; Съобразяване на годишните планове с бюджета и с проектите, предвидени за целия мандат; Изготвяне на технически проекти и прецизно планиране на използваните материали; Обществени поръчки - при нови правила и строг контрол; Контрол по време на изпълнението на обектите и при отчитане количествата на извършената работа; Стриктно спазване на гаранционните срокове и гаранционното обслужване на обектите.