От НАП информират за рисковете от неправомерно ползване на данъчен кредит

Мисия Варна

26-10-2011, 13:58

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Надяват по този начин да се предотвратят бъдещи злоупотреби със средства от бюджета

След извършен анализ експерти на НАП  установиха, че някои от чужденците, купуващи недвижими имоти в България, се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност

Според данните на приходната агенция, за тази цел  обикновено те регистрират ООД или ЕООД, а покупката на имотите се правят от името на дружествата. При покупки на земя в последствие се декларират направени разходи, свързани със строителство на сгради, ползват се архитектурни и проектантски услуги, СМР, закупуват се строителни материали, обзавеждане.

Анализът на НАП показа, че повечето от тези фирми не извършват независима икономическа дейност, а на практика имотите се ползват за лични нужди на собствениците, т.е. неправомерно се ползва данъчен кредит.

Именно в тази връзка, експерти от Централно управление на НАП разработиха брошура, чиято цел е да предотврати проявлението на риска от неправомерното ползване на данъчен кредит в бъдеще. Тя съдържа информация за условията за ползване на данъчен кредит и начина на третиране от ЗДДС на случаите на употреба на придобити стоки и услуги за лични нужди на собственика и/или други лица, по отношение, на които е ползван данъчен кредит.

НАП Варна се включи в националната кампания, като  разпространи брошурата на Нотариалната камара и агенциите за недвижими имоти в града, за да достигне тази информация до крайните й адресати. От НАП се надяват по този начин да се предотвратят бъдещи злоупотреби със средства от бюджета, както и да се информират  клиентите за рисковете, които крие неправомерното ползване на данъчен кредит.