Според Европейската банка: Кризата в еврозоната е най-страшна за България

Парите

16-11-2011, 09:35

Снимка:

Кристина Баракова-Албу© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

България изпъква като единствената от 10-те източноевропейски държави, присъединили се към ЕС през 2004 и 2007 г., в която няма спад в подкрепата за демокрацията

Глобалната финансова криза удря тежко по подкрепата за демокрацията и свободните пазари във всички нови страни членки на ЕС с изключение на България,

обяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), пише „Труд”, а констатацията е от редовния 4-годишен доклад “Живот в преход” на финансовата институция. Той е резултат от допитване до общо 39 000 души от 29 държави от посочените региони.

България изпъква като единствената от 10-те източноевропейски държави, присъединили се към ЕС през 2004 и 2007 г., в която няма спад в подкрепата за демокрацията. Общо около 43% от българите стоят твърдо зад осъществените след 1989 г. промени. Толкова обаче е бил процентът и през 2006 г. и тогава сме били на опашката в класацията на 10-те нови еврочленки. В подкрепата за свободните пазари отбелязваме покачване с около 2% - до 38%, и сме втори в източно- и централноевропейската група, като пред нас са само словенците. А през 2006 г. сме били последни заедно с унгарците.

ЕБВР заключава още в доклада си, че населението в 10-те най-нови членки на ЕС е понесло по-тежки удари от кризата в сравнение с жителите на останалите страни от съюза. Причината е в по-слабо развитите механизми за социална защита при загубите на работни места. Само 11% от хората в Западна Европа са намалили консумацията на основни храни, а 4% са разредили медицинските си прегледи. На изток тези показатели са съответно 38% и 13%. Двойно по-голям от Запада е броят на източноевропейците, които забавят плащанията на сметки за комунални услуги.

Докладът изтъква България и Македония като страни с неочаквано голямо въздействие на кризата в еврозоната върху домакинствата. Според ЕБВР това до голяма степен се дължи на рязък спад на традиционни, но неформални източници на помощ за домакинствата като заеми от роднини и приятели.

Друг аспект от документа на ЕБВР нарежда България след Унгария и Словакия на върха на класацията на страните, застрашени най-много от кризата в еврозоната. Страната ни обаче е безспорно изложена на най-голям риск на база влияние от петте най-закъсали членки на еврозоната - Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия. На първо място сред препоръките на банката за 2012 г. са запазването на фискалната дисциплина, както и бърз напредък в реформите на здравеопазването и пенсионната система. ЕБВР съветва правителството да работи за увеличаване на енергийните цени с цел увеличаване на инвестициите в сектора, както и да подобри бизнес климата, конкретно в издаването на разрешения за строеж и трансгранична търговия.

Банката води преговори с големите банки от еврозоната с цел да ги убеди да се координират, ако се наложи спиране на финансирането на филиалите си в Централна и Източна Европа, съобщи Блумбърг.

Подобни преговори имаше и през 2008 г. след фалита на американската банка “Лемън Брадърс”. Тяхната цел бе изобщо да не се закриват филиали на банки от еврозоната в страни като Полша и Унгария.