За попските досиета

Без цензура

18-01-2012, 14:35

Автор:

Денислав Георгиев

Всичко от Автора

Варненският митрополит Кирил до онзи ден се кле, че никога не е бил част от ДС….

До стената в залата за планьорки се бяхме подредили 6-7 души родени след 1980-та година.

Някой от по-възрастните колеги повдигна темата за нечие досие. Направихме гримаса на досада в такъв синхрон, все едно го бяхме репетирали. Главният редактор ни посочи на по-старите и каза „Знаете ли на тях колко им дреме за досиета и подобни глупости“… вече не е интересно на никого.

Не ни дреме! Достатъчно интелигентни сме, за да знаем че важните хора на онова време са били част от ДС. Сигурно с малко изключения. Сигурно са се добирали до там с подлост, някои са се натискали да бъдат включени, други не са могли да го избегнат.  В такава система за живели…

Дали ще са политици, дипломати, артисти, журналисти, попове или обикновени милионери е все едно. Тяхната грешка не е, че са били част от службите, а че за 20 години не намериха мъжество да си признаят. Да обяснят на обществото защо са били там, какво са спечелили, какво са загубили, на кого са навредили и … как искат а продължат живота и професионалното си развитие. Все пак това е петно, което няма как да премахнат. Или все са се надявали да се скатаят като мишки?

Поповете са достатъчно велики и над нещата, за да поискат тази прошка. Варненският митрополит Кирил до онзи ден се кле, че никога не е бил част от ДС….На какво ли е разчитал, че да лъже така агресивно? Оказа се (по-скоро се потвърди), че всички висши духовници от всички вероизповедания в България са били част от ДС! С изключение на 2-3 по-млади митрополита.

Но кое остана в сянката на огромното разочарование от чистотата и непорочността на митрополитите? Не чухме в списъка името на шефа им  – патриарх Максим. Нали никой не вярва, че всички напористи свещеници от ’70-те и 80-те години са били в ДС, пък патриархът са пропуснали да го вербуват. Или още по-интересно – те са го вербували, ама той не се е дал  Май част от историята с попските досиета остана недоразказана.

Пак оставаме с една полуистина, разочаровани от църквата и нейните служители…както обикновено. И сега пак ще се появят интелектуалци (също повечето агенти на ДС), които да ни напомнят, че тази църква ни е съхранила като народ през вековете.

Нека имаме право на съмнение. С алчни и  покварени попове като днешните, не бихме оцелели. Няма и да оцелеем. Жалко само, че има и истински вярващи добри свещеници, които никога няма да израснат в тази прогнила структура – БПС.